2007. július 19. 15:01

A július havi államháztartási egyenleg az előrejelzésnek megfelelően alakult, az első hat havi hiány pedig 1003,7 milliárd forintra rúgott. Szeptember végéig 1215 milliárd forintot tesz majd ki az államháztartási deficit, az év végére pedig a GDP hat százaléka lesz az önkormányzatok nélkül. A háttérben azonban a kormány és a Pénzügyminisztérium nagyon titkolózik a jövő évi keretszámokkal kapcsolatban. Mfor.hu tudósítás.

Még csak találgatni lehet (Mfor-montázs)

Csak annyit tudni, ami már megtörtént: az első hat havi hiány a terveknek megfelelően alakul, a tervezettnél hárommilliárd forinttal kevesebbet, 1003,7 milliárdot tett ki - mondta Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Ugyanakkor a kormány egyelőre hétpecsétes titokként kezeli, milyen adatokra támaszkodik a 2008-as büdzsé megalkotásakor.

Nemzetközi és hazai kutatóintézetek szerint a jövő évi GDP-növekedés három százalék felett alakul majd. Ehhez képest a konvergenciaprogramban (amelyhez pillanatnyilag keményen ragaszkodik a kormány) 2,6 százalékos emelkedés szerepel.

Gyurcsány remél és becsül

Ennél a véleménykülönbségnél azonban sokkal fontosabb, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pár nappal ezelőtt az idei évre vonatkozóan 2,5-3 százalékos, 2008-ra pedig 3-3,5 százalékos várható GDP-növekedésről beszélt egy lakossági fórumon. Ez sokkal közelebb van az elemzők és kutatóintézetek várakozásaihoz, mint a konvergenciaprogramhoz, amely 2007-re 2,2 százalékos növekedést tartalmaz.

Újságírói kérdésre, amely azt firtatta, milyen elemzői háttérre támaszkodik a miniszterelnök, hogy sokkal optimistább várakozásokról számol be, mint a minisztérium, az államtitkár azt válaszolta: nem tudja, milyen forrásból tájékozódik a miniszterelnök.

Szeptemberre kiderül

Valószínűleg egy hónapot kell várni ahhoz, hogy némiképp közeledjenek az álláspontok a tárca és a miniszterelnök megnyilatkozása között. Augusztus végén ugyanis megjelennek a GDP-növekedés első hathavi adatai, s ezt követően a Pénzügyminisztérium felülvizsgálja a végleges adatok és a konvergenciaprogramban szereplő számok közti esetleges különbséget. Ha a tárcát meggyőzik az adatok, akár felfelé is módosíthatják a GDP-növekedés számait.

Valami hasonló várható az államháztartási hiánnyal is, ellenkező előjellel - ezzel kapcsolatban egyébként nem bocsátkozott becslésbe a miniszterelnök. A Pénzügyminisztérium becslést adott a háromnegyedévi hiányra is, ami a várakozások szerint 1215 milliárd forintot tesz majd ki önkormányzatok nélkül, ez a GDP 4,8 százaléka lesz. Így azonban gyanús, hogy a tervezett hat százalékos hiány "alul fog teljesülni".

Dobpergés szeptemberig

A december hónap ugyanis szinte már tradicionálisan százmilliárd forint körüli szufficittel zárul, s ezt bekalkulálva az utolsó három hónapban normális esetben nem jöhet össze annyi mínusz, hogy a hiány a GDP hat százalékát tegye ki önkormányzatok nélkül. Az ezt firtató kérdésekre az államtitkár ugyanakkor kitérő választ adott, mondván, decemberre nem készítettek prognózist.

A kormány valószínűleg szeptemberig várni fog mindenféle korrekcióval, így a költségvetési törvény benyújtásakor szenzáció gyanánt csökkentett hiányadatokra és megemelt GDP-prognózisra fog támaszkodni. Vagyis az elkövetkezendő hetekben meg kell elégedni azzal, hogy a szenzációt beharangozó dobpergést hallgatjuk.

F. Sz. E.

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:

Hiánycsökkentés: az EU még mindig kockázatokról beszél
Nem tárgyal ingatlanadóról a kormány
Kisebb hiányt, magasabb inflációt vár a kormány

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.