2007. október 20. 08:49

A diákhitelt igénylők körében előnyben van a gyengébbik nem: az előző tanévben az ügyfelek 57 százaléka volt nő és csak 43 százaléka férfi - olvasható a Diákhitel Központ összegző kiadványában.

A Diákhitel Központ szerint a gyengébbik nem magasabb aránya nem meglepő, hiszen az oktatási tárca statisztikája szerint a 2006/2007-es tanévben 58 százalék volt a nők aránya a felsőoktatásban.

Az előző tanévben 95 023 hallgatónak folyósítottak mintegy 24,4 milliárd forint összegű diákhitelt. A 2001 szeptemberi indulás óta átutalt hitelösszeg elérte a 131,1 milliárd forintot, s eddig összesen 234 ezer hallgató élt a lehetőséggel.

Az elmúlt tanévben a hitelben részesült hallgatók 60 százaléka a szemeszterenkénti egyösszegű hitelfelvételt választotta, míg 40 százalék havonkénti folyósítást kért. Az államilag támogatott képzésben tanulók által maximálisan kérhető havi 30 ezer forintot a diákok 59,5 százaléka kérte.

A legtöbb diákhiteles Baranyában van

A legnagyobb a hitelfelvételi hajlandóság Baranyában (30 százalék), amelyet Fejér megye (29 százalék) és Jász-Nagykun-Szolnok megye (28 százalék) követ. A hitelfelvételi kedv jelentősen elmarad az országos átlagtól (24 százalék) Győr-Sopron-Moson megyében (17 százalék) és Pest megyében (20 százalék).

A hitelt kérők 59 százaléka tanult államilag finanszírozott képzésben, míg 41 százalék költségtérítéses képzésben. A diákok 67 százaléka járt nappali tagozatra, míg 27 százaléka levelező képzésre, esti tagozaton két százalék, távoktatásban négy százalék tanult.

Az előző tanévhez képest 10,8 százalékkal magasabb, 257 ezer forint volt az egy hitelfelvevőre jutó átlagos összeg.

A 2006/2007-es tanév végén már több mint 85 ezer törlesztésre kötelezett ügyfelet tartottak számon, ami 14 százalékos emelkedés. A diákok eddig mintegy 23,4 milliárd forintot fizettek vissza, ebből több mint 9,6 milliárd forintot az elmúlt tanévben, ami 34 százalékos növekedés a korábbi tanévhez képest.

A központnak az előző tanév végén 85 338 törlesztésre kötelezett ügyfele volt, 80 százaléknak nincs hátraléka, és a törlesztői összlétszám három százaléka csupán, akiknél a tartozás elérte azt a határt, hogy a beszedést át kellett adni az APEH-nek.

A diákhitelt igénylők havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszeg közül választhatnak, és csak a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók kérhetnek ennél többet, havi 40 ezer forintot. A kamat mértéke változatlanul évi 9,5 százalék.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.