A Hússzövetség vezető tisztségviselője kitért arra: az ágazatban levágott sertések száma a múlt évben mintegy 10 százalékkal csökkent, és a becslések szerint már nem érte el a 4 milliót. Hozzátette: a húsipar számára a legfontosabb alapanyag az élő sertés ára tavaly átlagosan 18 százalékkal volt magasabb, mint 2011-ben. Emellett a termelés szempontjából meghatározó egyéb költségek is - bér, energia, szállítás - szintén számottevően növekedtek.
Éder Tamás szerint a húsfeldolgozás, a hús- és baromfihús-készítménygyártás mérleg szerinti eredménye tavalyelőtt - 2011-ről vannak még csak ismert adatok - 7 milliárd forint körüli veszteség volt. Ezért a szakember valószínűsítette, hogy az ágazatban tevékenykedő húsipari cégek eredménye 2012-ben sem lesz jobb a 2011-nél.
MTI