A takarmányköltségek drágulása miatt emelkedett a hús ára, ugyanis az előállításban a legnagyobb részt ezek a költségek jelentik - mondta az InfoRádiónak a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára. Menczel Lászlóné kiemelte: az áremelkedés már megkezdődött, mivel sok helyen már elfogyott a tavaly még olcsóbban vásárolt takarmány.
Az élő állat előállítási költsége 20-25 százalékkal lett drágább, ezt a termelők továbbhárítják a feldolgozók felé, akik szintén érvényesítik átadási áraikban, így aztán a vásárlóknak is többet kell fizetni a húsért. A titkár példaként említette, hogy év elején egy kilogramm karajért 1300 forintot kellett fizetni, most már 1600 forintra drágult ez a termék, de az év végére további 15 százalékos áremelkedés várható. A szakember várakozásai szerint a takarmányárak nem csökkennek, így a hús sem lehet olcsóbb.
Abban a szakemberek és a kiskereskedők is egyetértettek, hogy az aszály miatti termeléscsökkenés hatása az árakban a téli hónapokban fog jelentkezni.
mfor.hu