2017. szeptember 25. 14:33

Év végére 50 milliárd fölé nőhet az adósságuk, ha minden így halad tovább.

Augusztusban 5,1 milliárd forinttal emelkedett a költségvetési szervek, állami intézmények összesített adósságállománya - közölte a friss adatot a Magyar Államkincstár. Nyolc hónap elteltével 45,2 milliárd forint adósságot halmoztak fel, vagyis újra lejátszódik az a folyamat, amit minden évben tapasztalni: az állami fenntartású szervek képtelenek a rendelkezésükre álló forrásokból fedezni a működésüket, ezért a költségvetésnek utólag kell helyt állnia a keletkezett adósságért.

A legnagyobb baj ezúttal is az egészségügyben jelentkezik: a kórházak, más ellátók összesen 35,2 milliárd forinttal maradtak idén január és augusztus között adósok. Ha így haladunk tovább, az adósságuk az év végére elérheti az 52-53 milliárdot.

Ami az összes állami szerv, intézmény lejárt tartozásainak megoszlását illeti, a korábbi konszolidációkkal annyit legalább sikerült elérni, hogy valamelyest csökkenjen a legrégebbi adósságok állománya. Így néz ki most az adósságok összetétele:

  • 30 nap alatti: 18,8 milliárd forint
  • 30-60 nap közötti: 9,7 milliárd forint
  • 60 napon túli: 16,4 milliárd forint

(További 0,3 millárd forint átütemezéséről pedig sikerült megállapodni)

Augusztus végén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 634 millió forint adósságogal küzdött, a Budapesti Rendőr-főkapitányság 298 millióval, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 306 millióval. Más területen is vannak gondok: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon 746 milliós adósságot tartottak nyilván, a Debreceni Egyetemen 1,2 milliárdot, a Szegedi Tudományegyetemen több mint 1,5 milliárdot. A Péterfy utcai kórház adóssága meghaladta az 1,6 milliárd forintot. A "csúcstartó" az MH Egészségügyi Központ, 3,272 milliárd forinttal.

A kifizetetetlen számlák főleg külső beszállítóktól származnak. Ők az egészségügyben 35 milliárd forint kintlévőséget kénytelenek kimutatni, míg a teljes állami szektorban 44,3 milliárdot.

mfor.hu