3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jövőre és 2010-ben is reális cél Magyarországon a 3,5 százalékos gazdasági növekedés elérése - hangoztatta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten egy szakmai konferencián, a Magyar Tudományos Akadémián.

A pénzügyminiszter szerint ez a növekedés annak ellenére valósulhat meg, hogy a világgazdasági kilátások az elmúlt fél évben romlottak. Ezt a romló helyzetet mutatja az is, hogy az unió is csökkentette mintegy fél százalékkal saját korábbi növekedési előrejelzését.

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdasági növekedést az államháztartási hiány csökkenésével együtt járó államháztartási finanszírozási igény felére mérséklődése teremti meg. Ez az összeg 2009-ig mintegy 1200 milliárd forint lesz. Így jövőre, a pénzügyminiszter számítása szerint a gazdaság fejlesztésére mintegy 1800 milliárd forintos többletforrás áll majd a gazdálkodók rendelkezésére.

A fejlesztési forrás ugyanis kiegészül azzal a mintegy 600-650 milliárd forintos többlet-pénzösszeggel, amelyet az EU-források biztosítanak ezekben az években Magyarország számára. Vagyis az államháztartás pénzelszívó hatásának csökkenését pozitív gazdasági folyamatként élhetik meg a magyar gazdaság szereplői.

Ugyanakkor Veres János aláhúzta azt is, hogy 2006-2007-2008-ban a takarékossági intézkedések nyomán érdemi lépések megtételére volt lehetőség. A pénzügyminiszter szerint így tartható az idei 4 százalékos, jövőre pedig a 3 százalékos államháztartási hiánycél. Veres János szerint ez rendkívüli áldozatokat kíván a magyar gazdaság szereplőitől és a lakosságtól egyaránt.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy csak akkor van lehetőség az unióban az úgynevezett túlzott deficiteljárás megszüntetésére Magyarország ellen a jövő év végén, ha a kitűzött célokat következetesen teljesíti az ország.

A pénzügyminiszter beszélt arról is, hogy a világgazdaságban átalakulóban vannak az árarányok, főként az élelmiszerárak emelkedése miatt. Ez egyaránt igaz az alapanyagárakra és a feldolgozott termékekre. Veres János szerint, amennyiben az unió pozitív válaszokat ad a felvetődő kérdésekre, úgy Magyarország számára akár kedvezően is lehetnek ezek a folyamatok. Rövid távon azonban a mezőgazdasági és élelmiszerárak emelkedése növeli az inflációt - hangoztatta a pénzügyminiszter.

Jelezte azt is, hogy Magyarország a jövő évtized elején igen összetett helyzetben veszi majd át az uniós elnökség szerepét, mivel akkor már megkezdődik a következő uniós költségvetési időszak tervezése is.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!