<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A kormány láthatóan nem törekszik a megegyezésre, jövőre azonban már rá lesz kényszerítve a hitelcsomagra - mondta a GKI Gazdaságkutató elnöke egy szerdai rendezvényen. A szakember szerint a tranzakciós adó jövőre csak ront a helyzeten, ha megvalósulnak a kormány tervei, akkor "nulla lesz a növekedés". Mfor.hu-tudósítás.

Bod Péter Ákos: túl sok konfliktust vállalt fel a kormány

"Relatív dolog, hogy a magyar gazdaságpolitika unortodox, mivel más gazdaságpolitikák sem azok; nagyon megváltozott a mainstream gazdaságpolitika 2008 óta a világban" - emelte ki a Menedzserek Országos Szövetsége (MOSZ) által rendezett vitafórumon Bod Péter Ákos. A Corvinus Egyetem tanszékvezetője szerint a magyar gazdaságban 2006 óta nincs jelentős növekedés, a jelenlegi kormány arra épített, hogy megszorítások nélkül indítja be a gazdaság motorját, visszahozza a munka becsületét és egy erősebb államot alakít ki.  Szerinte mindhárom területen logikus volt a változás 2010-ben.

A szakember szerint a számok azt mutatják, hogy a megszorítások nélkül a gazdaság nem indult be, az idei évben sem lesz növekedés, és elképzelhető, hogy 2013-hoz közeledve a jövő évi előrejelzés is mérséklődik majd. A foglalkoztatás területén a kormány olyan tabuknak ment neki, melyekhez komoly bátorság kellett, de ezeket a reformokat már korábban meg kellett volna tenni.

"Előre lehetett látni, hogy a kormány néhány intézkedése nem fog működni, ezek előre bekódolt konfliktusok voltak. Az első Orbán-kormány idején ugyanis hazánk még nem volt az Európai Unió tagja, így az akkori pozitív tapasztalatok egy része ma már nem helytálló. Szerintem a kormány túl sok konfliktust vállalt fel, ami komoly hiba volt" - mondta az egykori jegybankelnök.

"A magyar gazdaság három fő problémája a teljes jogbizonytalanság, a gazdasági kiszámíthatatlanság és az elhibázott gazdaságpolitika. Ez a három dolog gúzsba köti Magyarországot, ha nem lesz változás, akkor a perspektívák kilátástalanok" - emelte ki a rendezvényen Vértes András. A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint a jogbizonytalanság és a kiszámíthatatlanság sokkal nagyobb károkat okoz, mint például az elhibázott adóintézkedések.

A két közgazdász egyetértett abban, hogy kerülőúton ugyan, de a magyar kormány is megvalósította a maga gazdaságélénkítését az egykulcsos személyi jövedelemadóval, a probléma csak az, hogy "hiába tettek be plusz 500 milliárdot a rendszerbe, nem jött ki a végén a növekedés". Vértes András szerint nem az egykulcsos adóval van a baj, de egy ilyen intézkedést akkor kell bevezetni, amikor 4-5 százalékos a gazdasági növekedés, akkor a költségvetés néhány év alatt kinövi a negatív hatásokat.

Túl optimista volt a kormány?


Bod Péter Ákos kiemelte: a jelenlegi kormány peche, hogy hazánkban 2010 tavaszán voltak a választások, hiszen Európában éppen akkor fordult meg a széljárás, ezért nem engedték 7 százalékig elszaladni a hiányt. Ezzel megbicsaklott a kormány A-terve, egy új B-tervre volt szükség.

"Talán az európai trendváltozást nem érzékelte a kormány, lehet, hogy túlságosan optimista volt" - véli a Corvinus Egyetem tanszékvezetője. Szerinte a gazdaság motorjának tervezett beindítása akkor működött volna, ha lettek volna olyan szabad kapacitások, melyek csak a gyújtásra várnak, de a magyar gazdaság természetére ez nem jellemző.

Jövőre sem javul a helyzet

Bod Péter Ákos és Vértes András egyetértettek abban, hogy az év második felében sem várható komoly pozitív változás, az idei év és a jövő év összességében nulla körüli növekedést mutathat.

"Az idén nem lesz IMF-megállapodás, a kormány láthatóan nem törekszik az egyezségre. Az idén nincs is feltétlenül szükségünk a hitelcsomagra, de jövőre rá lehet kényszerítve a kormány" - véli Vértes.

Abban szintén egyetértettek a szakemberek, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében szereplő számok nem feltétlenül teljesíthetők, külön kiemelték a tranzakciós illetéket. A GKI Gazdaságkutató elnöke szerint ha megvalósul jövőre a magyar bankrendszer tervezett 350 milliárd forintos terhelése, akkor 2013-ban is "nulla gazdasági növekedés lesz". Bod Péter Ákos szerint szinte kizárt, hogy a 283 milliárdos bevétel teljesül az új illetékből, sokkal valószínűbb, hogy újabb intézkedésekkel kell majd a lyukakat befoltozni.

"Ha így marad a jövő évi büdzsé, akkor nemhogy nem javul, de rosszabbodik a helyzet. Ha bevezetik a tranzakciós illetéket, akkor a külföldi cégek többsége elviszi itthonról pénzügyi menedzsmentjét, amivel egyrészt nem teljesül majd a 283 milliárdos bevételi előirányzat, másrészt pedig elbocsátásokkal jár majd" - hangsúlyozta Vértes.

A GKI elnöke szerint nincs egyszerű megoldás, olyan helyzetbe kormányoztuk magunkat, ahol értelmes szakmai, társadalmi párbeszédre van szükség arról, hogy lehetne a következő 10-15 évben tisztességes európai országgá válni. Ugyanakkor szerinte nincs gyors kilábalás, az eleje nagyon nehéz lesz, alig van mozgástér.

Beke Károly
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.