TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Ki kell bővíteni az aktívak és az adózók körét, különben az ország nem fogja elbírni a rá nehezedő terheket, hangsúlyozták szakemberek a Vállalkozók Napjának mai vitafórumán. Oszkó Péter pénzügyminiszter úgy véli, már erre vonatkozóan is történtek lépések, azonban egyelőre még csak a gyógyulás kezdetén vagyunk. Demján Sándor kemény hangú beszédében elmondta: a kínai piacok virágzása a "fehér civilizáció lejtmenetét" jelzi, és "ha Magyarország lemond a termelésről, akkor elveszik". Mfor.hu tudósítás.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy kibővítsük az adózók és az aktívak körét, különben az ország nem fogja elbírni a rá rakodó terheket – ez volt az egyik központi gondolata Gablini Gábor előadásának, amely megnyitotta a pénteken megrendezett Vállalkozók Napja vitafórumát.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) soros elnöke ezzel összefüggésben utalt arra, hogy szociális válság sújtja az országot, a szakképzetlen  inaktívakat nagyon nehéz elhelyezni a munkaerőpiacon, szakmunkásból viszont nincs elég. Ez az oka annak, hogy több multinacionális vállalat a közelmúltban nem Magyarországot választotta beruházása helyszínéül.

"Magukra hagyták a legális kkv-kat"

A VOSZ soros elnöke beszédében emellett erős kritikával illette a korábbi kormányokat, mivel azok kkv-k megsegítésére tett ígéretei nem valósultak meg, a gazdasági erőforrásokat nem ezen szektor javára csoportosították át. Szerinte a kkv-k egy része kényszervállalkozó, és állandó élet-halál harcot vív a fennmaradásért.

Gablini ezzel összefüggésben kiemelte azt is, hogy a mindenkori kormányok "magukra hagyták a legálisan működő kkv-kat, miközben tétlenül nézték a szürke- és a feketegazdaság térnyerését." Példakánt említette, hogy miközben a kínai piacok felfutottak, addig a hazai textilipar teljesen tönkrement. 

Összességében kiemelte: a kormánynak a termelés növelésére kell helyeznie a hangsúlyt, mert csak ettől fog az ország előre menni. Bár elismerte, hogy a felmerült problémákat a mostani kabinet próbálta szakmailag kezelni, "ezek a szándékok semmissé váltak." Negatív példaként említette a távhő áfájának csökkentését, aminek ugyan a lakosság örül, de az emiatt kieső bevételeket végül a vállalkozókkal fizettetik meg. 

"Az inaktívak kegyéért harcoltak a pártok"

Oszkó Péter pénzügyminiszter beszédében – Gablini felvetéseire is reflektálva - elmondta: az elmúlt évtized egyik nagy hibája volt, hogy a politikai pártok az inaktívak, nem pedig az aktívak kegyeiért versengtek. Azt a kormány is észlelte, hogy - mint mondta - túl nagy a teher az aktívakon, ezért indította az inaktívak munkaerőpiacra való bevonását célul kitűző programokat.

Kifejtette azt is, hogy a kormány az adóreform révén mintegy 700 milliárd forinttal mérsékelte a foglalkoztatás terheit, és az így kieső bevételeket a vagyon, valamint a fogyasztás adóterheinek növelésével pótolja. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent az úgynevezett "munkára eső adóék", amely 2008-ban 54 százalékos értékével még nálunk volt a második legnagyobb a világon.

Oszkó összességében úgy véli, hogy a kormány "határozott diagnózist" állapított meg, majd ezek után "határozott terápiába" kezdett, amelynek első eredményei már látszanak. A korábbi kormányok kártékony gazdaságpolitikájának elemzése után pedig megjegyezte: több hibát nem fog megengedni a világ Magyarországnak.

”A politika bűzös mocsara”

Meglehetősen kemény hangot ütött meg beszédében Demján Sándor. A VOSZ ügyvezető elnöke szerint a kormány gazdaságot érintő döntésein érződik a politikai nyomás, ezek a döntések "belekeverednek a politika bűzös mocsarába". Példaként említette, hogy miközben vasúti szárnyvonalakat szüntetnek meg, nem csökkentik a vasutasok számát. 

Ez véleménye szerint nem túl hatékony intézkedés, a kormány még mindig "választásfüggvényben dolgozik". Pozitívumként értékelte viszont, hogy az előtte szóló Oszkó Péter, valamint Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter legalább elismerte az ország lemaradását, és nem példálózott a "pannon puma" állítólagos hihetetlen fejlődésével. (Ez a kifejezés Kóka János korábbi gazdasági miniszter kedvenc szófordulata volt - a szerk.)  

”A fehér civilizáció lejtmenete”

Demján egyetértett Gablinival abban, hogy a mindenkori kormánynak minden eszközzel támogatnia kellene a Magyarországon történő termelést - a kínai piacok virágzása szerinte a "fehér civilizáció lejtmenetét" jelzi. "Aki lemond a termelésről, az elveszik" – hangsúlyozta.                   

Végezetül kiemelte: Magyarország gazdasága még tíz évig hátul tanyázik majd a régióban, az ország ennyi ideig még "nagyon rossz helyzetben" lesz. Ebből a pozícióból kizárólag a munka és a termelés tudja kimozdítani, magyarázta.

Az értékrenddel is nagy baj van

Békesi László egyetemi tanár, volt pénzügyminiszter pozitívumként értékelte, hogy a válságkezelő kormány – elődeivel ellentétben – legalább elkezdett kormányozni, két év alatt 1000 milliárd forintos megtakarítást ér el, amit a vállalkozások pozitívan fognak értékelni.

A korábbi előadókhoz hasonlóan komoly problémaként említette, hogy az inaktívak egy része "gyakorlatilag analfabéta", szinte semmire sem használható. Szerinte ez egy olyan tényező, amivel hosszútávon is számolni kell.  

A vitafórumon felszólalt Chikán Attila, aki nagyrészt megismételte egy múlt heti konferencián tett kijelentéseit. Ezek szerint a korábbi kormányok gazdaságpolitikai hibái mellett a társadalom múltból örökölt értékrendbeli hiányosságai is nagyban felelőssé tehetők azért, hogy Magyarország versenyképessége drasztikus mértékben csökkent az elmúlt években. Az egykori gazdasági miniszter, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora szerint most a legfontosabb feladat, hogy őszintén szembenézzünk a hazai társadalom valós állapotával.

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.