2007. július 13. 14:31

Az elhízás elleni adó bevezetésén gondolkodnak brit szakemberek. A túl zsíros, cukros és sós ételeket sújtanák valamilyen adó típusú közteherrel.

A The Journal of Epidemiology and Community Health beszámolója szerint három adóelképzelés hatását elemezték a kutatók, ha az adókat a fent említett háromfajta élelmiszerre külön-külön vetnék ki, mégpedig az egészségre gyakorolt káros hatásuk erősségének, a koleszterinszint változásának, a cukor-, só-, illetve kalóriabeviteli mennyiségének függvényében.

Akárhogyan is, elsősorban azt a járulékos hatást remélnék tőle, hogy a lakosság fogyasztása elsősorban a zöldségek felé fordulna, mely esetben becslésük szerint a halálozási ráta és az elhízás miatti betegségek száma csökkenne, jóllehet ennek "ellenében" az éves brit élelmiszerkiadások kétmilliárd fonttal nőnének.

Egyes vélemények szerint azonban az ilyenfajta adók a legszegényebb háztartásokat sújtanák külön anyagi teherrel. Ezért a kutatást ki kell terjeszteni, miként lehetne az adók hatását esetükben csökkenteni, kedvezőbb lehetőségeket teremteni részükre.

MTI/Menedzsment Fórum