4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hazai árak mérsékelten emelkedtek januárban, annak ellenére, hogy volt egy nagyobb adóemelés az év elején. A nemzetközi folyamatok miatt áresésre továbbra sem számíthatunk, derül ki az Mfor Üzemanyagár-figyelő sorozatának újabb írásából.

Hétfőn újabb adóemelés miatt drágult az üzemanyag a hazai kutakon, ami aligha esett jól az autósoknak, de legalább a jövedéki adó emelésre a közeljövőben nem kell majd számítani. Ráadásul a növekvő adóterhelés mellett a nemzetközi folyamatok miatt egyébként is volt egy kisebb drágulás. Így a benzin ára 580 forint fölé kúszott, miközben a gázolaj a 620-as szinthez közelít.

Ha megnézzük, hogy a benzin ára hogyan változott euróban és forintban, akkor is egyértelmű, hogy december közepéig egy határozott csökkenő időszakot láthattunk, majd azóta megfordult a trend és részben a piaci folyamatok, részben az adóemelés miatt egyre több pénzbe kerül tankolni.

A januári folyamatok miatt az európai uniós rangsorban a magyar árak előrébb kerültek, így a 95-ös benzint összehasonlítva középmezőny alján állunk.

A régiós árakat összevetve az egyik szemünk sírhat, a másik nevethet. Pozitívum, hogy míg tavaly nyáron volt olyan hét, amikor a magyar kutaknál lehetett a legdrágábban tankolni, most az adóemelés ellenére sem lettünk éllovasok. Az ugyanakkor elég kedvezőtlen, hogy az alacsony magyar életszínvonal ellenére is az egyik legmagasabb árral kell, hogy a régióban szembesüljenek a magyar autósok.

A gázolaj esetén kicsit rosszabb az összkép, ennél az üzemanyagtípusnál a magyar árak az európai összehasonlításban némileg drágábbnak számítanak, mint a benzin.

Ha a régiós árakat hasonlítjuk össze, akkor hasonló a helyzet, mint a 95-ös benzinnél. Sok okunk nincs az örömre, legfeljebb az a káröröm kárpótolhatja a magyar autósokat, hogy a horvátok és az osztrákok még a hazai áraknál is többet kénytelenek fizetni.

Inkább áremelkedés jöhet

Ha megnézzük a nemzetközi piaci folyamatokat, akkor további áremelkedés is jöhet. Egyrészt érdemes megemlíteni, hogy a forint gyengült a vezető devizákhoz képest a héten, igaz pénteken sikerült a veszteség egy részét eltüntetni.

Az is aggasztó, hogy a Brent ára továbbra is 80 dollár körül mozog. Ennek hátterében elsősorban a közel-keleti feszültségek állnak. Ugyanakkor az Egyesült Államokban egyes helyeken a szélsőséges időjárás termelési zavarokat okozott, ami ismét csak a drágulást erősítette. Észak-Dakotában, az USA egyik legnagyobb olajtermelő államában a kitermelés mintegy 40 százaléka a hét közben leállt a rendkívüli hideg miatt.

A mérleg másik serpenyőjében a kínai és általában a globális gazdasági lassulás miatt várható keresletcsökkenés áll. A héten ugyanakkor a termeléssel szállítással kapcsolatos aggodalmak voltak erősebbek. Bonyolítja a helyzetet, hogy a gázai harcok mellett újabb tűzfészek miatt aggódnak a befektetők: Pakisztán csütörtökön megtorló támadásként csapást mért Iránon belüli szeparatista fegyveresekre. Emellett az Egyesült Államok újabb támadásokat intézett mért a Vörös-tengeren közlekedő hajókat támadó húszik ellen.

A kőolaj ára továbbra is érzékenyen reagál a közel-keleti eseményekre, vélik a szakértők. Éppen ezért az ellátási zavarok még mindig felfelé mutató kockázatot jelentenek. Ezeket a recessziós félelmek némileg ellensúlyozzák, így a héten csak kisebb mértékű áremelkedést láthattunk. Ezt támogatta a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön közzétett prognózisa, amelyben megemelték a 2024-es olajkereslet-növekedési előrejelzésüket. A magasabb kereslet ellenére az IEA előrejelzése azt is tartalmazta, hogy a piac 2024-ben meglehetősen jól ellátottnak tűnik, így a jelenlegi kitermelés le tudja fedni a növekvő keresletet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!