4p

A gyártásban részt vevő munkaerő és a mérnökök hiánya is súlyosan hátráltatja a magyar cégek működését ás fejlődését.

A debreceni iparosítási hullámban való aktív részvételt és az üzleti tervezést rendkívül megnehezíti a forintárfolyam sok kilengése. Többször tőkeszegénységgel is párosul ez, amit orvosolni lehetne – hangoztatta több hazai tulajdonú ipari és agrárvállalkozás vezetője a PricewaterhouseCoopers (PwC) keddi debreceni gazdasági fórumán, ahol a magyar beszállítók esélyeiről külön szekcióban volt szó. A fórumot a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (DUIH), az Amerikai Kereskedelmi Kamarával (AmCham) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével, valamint a városi önkormányzattal közösen szervezték.

Az oktatás színvonalának növelése kulcskérdés a Debrecenbe települő külföldi cégek szerint
Az oktatás színvonalának növelése kulcskérdés a Debrecenbe települő külföldi cégek szerint
Fotó: Continental

Herdon István, az infrastrukturális építési projekteket végző XANGA Csoport elnök-vezérigazgatója volt a leginkább szókimondó. Szerinte

„át kellene gondolni az iparpolitikát, élénkítő programra van szükség, ami elmozdítást hoz a jelenlegi pangásból. Bár történnek bizonyos erőfeszítések, ez nem elég” – utalt a kormányzati politikára.

Elismerte, hogy ma van elég pénz és többféle finanszírozási mód is rendelkezésre áll, sürgette, hogy mindez olcsóbb legyen. Szerinte ennek a módosított feltételrendszernek legalább 2025 második feléig ki kellene tartania, hogy elérjék a kívánt elmozdulást.

Úgy vélte, hogy a Debrecenben megtelepedett globális cégek nagyobb (T1-es vagy T-2es) beszállítóinak közelébe férkőzni csak sokéves munkával tudnak a magyar vállalkozások. Ehhez saját képzési központok kellenek.

Szabó Ákos, a családi vállalkozásból közepes baromfiipari céggé nőtt Tranzit Csoport vezérigazgatója szerint nem csupán mennyiségi, hanem minőségi gondok is vannak a helyi és a környékbeli munkaerővel.  

„Ma nem divat az, hogy egy fiatal egy kacsatelepen képzeli el a jövőjét, inkább beülne egy világcég irodájába”

- mondta, majd hozzátette: éveken át évi 20 millió eurót költöttek eszközbeszerzésre és alig pár fillért a humánerő utánpótlására. Ez a szemléletük megváltozott, képzési központ létrehozását tervezik.

A fiatalok hozzáállását jól jelzi, hogy sok, Debrecenben alapszakon mérnöki diplomát szerzett diákot szinte azonnal elszipkáznak a már betelepült külföldi iparvállalatok. 

„A fiatalok nem nagyon akarnak mesterszakra menni, holott abból lehetne továbblépni a kutatás-fejlesztés felé, ami az adott külföldi céget arra ösztönözhetné, hogy az itteni gyára mellé telepítse saját kutatás-fejlesztési tevékenységének egy részét”

- vázolta a helyzetet Keszte Róbert, a Continental Hungary országigazgatója.

Szerinte sokkal több diákot kellene képezni a helyi egyetem műszaki karán és különösen a machatronikai szakon, ahol a kar 3500 diákjából csak párszáz foglalkozik ezzel a szakterülettel. Husi Géza, a kar dékánja arról számolt be, hogy maga az egyetem is változtatott, új szakokat indított az iparvállalatok kiszolgálására, erősítette saját kutatási tevékenységét és teret ad egyes iparvállalatok mérnökeinek az oktatásban.

A kormányt közvetve bírálta Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezetője, aki egy maláj példát hozott fel: ott a kormány kikötötte, hogy egy nagy globális cég csak akkor vigye oda a termelésének egy részét, ha egyidejűleg egy kutatás-fejlesztési központot is létesít. Szerinte ezt egyelőre elmulasztotta a magyar kormány, de még megtehetné, így garantálni lehetne, hogy a nemzetközi gyakorlatot teljes mértékben átvegyük.

A cégvezető utalt az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) legutóbbi felmérésére, miszerint a teljes magyar gazdaságban most rövid távon 5-6 ezer mérnök hiányzik. Ők azonnal el tudnának helyezkedni. Viszont ahhoz, hogy ténylegesen bekapcsolódhassunk a nagy nemzetközi kutatásokba, sokkal több és sokkal jobban képzett, akár mesterfokozattal rendelkező mérnökre lenne szükség. 

„Ezek a mérnökök a kutatás-fejlesztésben végzett munkájuk révén segíthetnék a vállalatokat az ESG-követelmények teljesítésében is”

- fűzte hozzá Szalay Rita, a sok debreceni nagyvállalattal kapcsolatban álló Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal senior menedzsere.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!