2p

A Fővárosi Törvényszék indítványozza az Európai Parlamentnél az úgynevezett "antifa-ügy" első rendű vádlottja mentelmi jogának felfüggesztését.

Közleményük szerint pénteken felfüggesztették az ügy első rendű vádlottjával, S.I.-vel (IIlaria Salis - a szerk.) szemben a büntetőeljárást, és egyben az Európai Parlament (EP) elnökéhez fordulnak, hogy az európai testület hozzon döntést a nő mentelmi jogának felfüggesztéséről. Az eljárás hátteréről azt írták, hogy Magyarország Európai Unió mellett működő állandó képviselete szerdán megküldte a törvényszéknek a 2024-2029-es ciklusra mandátumot szerzett európai parlamenti képviselők névsorát, amelyen az olasz Zöldek és Baloldaliak Szövetsége (AVS) képviseletében induló S. I. neve is szerepel.

Emlékeztettek rá, hogy az Európai Unió kiváltságairól és mentességeiről szóló jegyzőkönyv szerint az EP ülésszakainak ideje alatt a testület tagjai saját államuk területén a parlamentjük tagjaira vonatkozó mentességet élvezik, a többi tagállam területén pedig mentességet élveznek mindenfajta őrizetbe vételre és bírósági eljárásra vonatkozó intézkedés alól. Hozzátették, hogy az Európai Unió Bíróságának döntése szerint az immunitás már akkor megilleti a képviselőket, amikor a választási eredmények hivatalos kihirdetését követően a szervezet első ülésre utaznak annak érdekében, hogy az új jogalkotó testület megtarthassa az alakuló ülését.

Az Európai Unió Bírósága azt is rögzítette, hogy azt a személyt, akinek az Európai Parlamentbe való megválasztását hivatalosan kihirdették, a kihirdetés időpontjától úgy kell tekinteni, hogy őt megilleti a mentelmi jog - ismertették a részleteket. A hatályos jogszabályok értelmében a mentelmi joggal rendelkező személyt csak mentelmi jogának felfüggesztését követően lehet többek között gyanúsítottként kihallgatni vagy vele szemben kényszerintézkedést alkalmazni - emelték ki. (MTI)
    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!