2018. december 6. 07:24

Elkészült a vállalkozásfejlesztési bizottság módosító csomagja.

Hatalmas felháborodást váltott ki a Munka Törvénykönyvének módosítására tett fideszes javaslat. A rabszolgatörvénynek csúfolt előterjesztés a munkavállalókat hátrányos helyzetbe hozza - állítják a szakszervezetek.

Újabb módosítók érkeztek Újabb módosítók érkeztek

Alapvetően a javaslat két pontját szokták kiemelni ennek alátámasztására: a munkaidő-keret elszámolását a jelenlegi 12 hónapról 36 hónapra emelik, továbbá az egy évben elvárható túlórák számát 400 órára. A hatályos szabályozás szerint ez alapesetben 250 óra, kollektív szerződés esetén pedig 300 óra; a jövőben 400 órát lehetne elvárni a munkavállalótól.

A javaslathoz időközben módosító javaslatok érkeztek, és a kormány is jelezte, hogy nem teljesen elégedett az egyéni indítvány formájában Kósa Lajos és társai által benyújtott előterjesztéssel. Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón kifejtette, hogy maradni kell a 12 havi elszámolásnál és csak a dolgozó hozzájárulásával lehetne kihasználni az éves 400 órás túlórakeretet. (Ez viszont újabb kérdéseket vet fel, a BDO Magyarország szerint például a bérpótlék kerül veszélybe, ha ebben a formában fogadják el a javaslatot.)

A kormány azonban visszakozott ebből, a Kormányzati Tájékoztatási Központ pár nappal ezelőtti tájékoztatása szerint maradna a 36 hónapos elszámolás - ennyi idő állna a munkaadó rendelkezésre, hogy a törvényben foglalt munkaóra mennyiséget a termelés ciklusához igazítva állapítsa meg - de havonta kellene elszámolni a túlórát a dolgozókkal.

Végül a vállalkozásfejlesztési bizottság módosító csomagja is elkészült, már olvasható a parlament honlapján. A bizottság azt javasolja, hogy az éves túlóráknál a megemelt 400 órás keret ne vonatkozzon mindenkire, csak a kollektív szerződés szerint dolgozókra. Ezzel bekerült a javaslatba a szakszervezetek követelése, hogy a túlóra emelését kollektív szerződésben rögzítsék.

Más kérdés, hogy az egész törvényjavaslat bevallott célja, hogy előmozdítsa a kollektív szerződés szerinti munkavégzést, mert "a kollektív megállapodások szerepe a hazai munkaerőpiac alakításában továbbra is viszonylag korlátozott maradt". 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.