2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elkészült a vállalkozásfejlesztési bizottság módosító csomagja.

Hatalmas felháborodást váltott ki a Munka Törvénykönyvének módosítására tett fideszes javaslat. A rabszolgatörvénynek csúfolt előterjesztés a munkavállalókat hátrányos helyzetbe hozza - állítják a szakszervezetek.

Újabb módosítók érkeztek
Újabb módosítók érkeztek

Alapvetően a javaslat két pontját szokták kiemelni ennek alátámasztására: a munkaidő-keret elszámolását a jelenlegi 12 hónapról 36 hónapra emelik, továbbá az egy évben elvárható túlórák számát 400 órára. A hatályos szabályozás szerint ez alapesetben 250 óra, kollektív szerződés esetén pedig 300 óra; a jövőben 400 órát lehetne elvárni a munkavállalótól.

A javaslathoz időközben módosító javaslatok érkeztek, és a kormány is jelezte, hogy nem teljesen elégedett az egyéni indítvány formájában Kósa Lajos és társai által benyújtott előterjesztéssel. Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón kifejtette, hogy maradni kell a 12 havi elszámolásnál és csak a dolgozó hozzájárulásával lehetne kihasználni az éves 400 órás túlórakeretet. (Ez viszont újabb kérdéseket vet fel, a BDO Magyarország szerint például a bérpótlék kerül veszélybe, ha ebben a formában fogadják el a javaslatot.)

A kormány azonban visszakozott ebből, a Kormányzati Tájékoztatási Központ pár nappal ezelőtti tájékoztatása szerint maradna a 36 hónapos elszámolás - ennyi idő állna a munkaadó rendelkezésre, hogy a törvényben foglalt munkaóra mennyiséget a termelés ciklusához igazítva állapítsa meg - de havonta kellene elszámolni a túlórát a dolgozókkal.

Végül a vállalkozásfejlesztési bizottság módosító csomagja is elkészült, már olvasható a parlament honlapján. A bizottság azt javasolja, hogy az éves túlóráknál a megemelt 400 órás keret ne vonatkozzon mindenkire, csak a kollektív szerződés szerint dolgozókra. Ezzel bekerült a javaslatba a szakszervezetek követelése, hogy a túlóra emelését kollektív szerződésben rögzítsék.

Más kérdés, hogy az egész törvényjavaslat bevallott célja, hogy előmozdítsa a kollektív szerződés szerinti munkavégzést, mert "a kollektív megállapodások szerepe a hazai munkaerőpiac alakításában továbbra is viszonylag korlátozott maradt". 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!