2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Elkészült a vállalkozásfejlesztési bizottság módosító csomagja.

Hatalmas felháborodást váltott ki a Munka Törvénykönyvének módosítására tett fideszes javaslat. A rabszolgatörvénynek csúfolt előterjesztés a munkavállalókat hátrányos helyzetbe hozza - állítják a szakszervezetek.

Újabb módosítók érkeztekÚjabb módosítók érkeztek

Alapvetően a javaslat két pontját szokták kiemelni ennek alátámasztására: a munkaidő-keret elszámolását a jelenlegi 12 hónapról 36 hónapra emelik, továbbá az egy évben elvárható túlórák számát 400 órára. A hatályos szabályozás szerint ez alapesetben 250 óra, kollektív szerződés esetén pedig 300 óra; a jövőben 400 órát lehetne elvárni a munkavállalótól.

A javaslathoz időközben módosító javaslatok érkeztek, és a kormány is jelezte, hogy nem teljesen elégedett az egyéni indítvány formájában Kósa Lajos és társai által benyújtott előterjesztéssel. Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón kifejtette, hogy maradni kell a 12 havi elszámolásnál és csak a dolgozó hozzájárulásával lehetne kihasználni az éves 400 órás túlórakeretet. (Ez viszont újabb kérdéseket vet fel, a BDO Magyarország szerint például a bérpótlék kerül veszélybe, ha ebben a formában fogadják el a javaslatot.)

A kormány azonban visszakozott ebből, a Kormányzati Tájékoztatási Központ pár nappal ezelőtti tájékoztatása szerint maradna a 36 hónapos elszámolás - ennyi idő állna a munkaadó rendelkezésre, hogy a törvényben foglalt munkaóra mennyiséget a termelés ciklusához igazítva állapítsa meg - de havonta kellene elszámolni a túlórát a dolgozókkal.

Végül a vállalkozásfejlesztési bizottság módosító csomagja is elkészült, már olvasható a parlament honlapján. A bizottság azt javasolja, hogy az éves túlóráknál a megemelt 400 órás keret ne vonatkozzon mindenkire, csak a kollektív szerződés szerint dolgozókra. Ezzel bekerült a javaslatba a szakszervezetek követelése, hogy a túlóra emelését kollektív szerződésben rögzítsék.

Más kérdés, hogy az egész törvényjavaslat bevallott célja, hogy előmozdítsa a kollektív szerződés szerinti munkavégzést, mert "a kollektív megállapodások szerepe a hazai munkaerőpiac alakításában továbbra is viszonylag korlátozott maradt". 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.