<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
		


		
		

Elkészült a vállalkozásfejlesztési bizottság módosító csomagja.

Hatalmas felháborodást váltott ki a Munka Törvénykönyvének módosítására tett fideszes javaslat. A rabszolgatörvénynek csúfolt előterjesztés a munkavállalókat hátrányos helyzetbe hozza - állítják a szakszervezetek.

Újabb módosítók érkeztekÚjabb módosítók érkeztek

Alapvetően a javaslat két pontját szokták kiemelni ennek alátámasztására: a munkaidő-keret elszámolását a jelenlegi 12 hónapról 36 hónapra emelik, továbbá az egy évben elvárható túlórák számát 400 órára. A hatályos szabályozás szerint ez alapesetben 250 óra, kollektív szerződés esetén pedig 300 óra; a jövőben 400 órát lehetne elvárni a munkavállalótól.

A javaslathoz időközben módosító javaslatok érkeztek, és a kormány is jelezte, hogy nem teljesen elégedett az egyéni indítvány formájában Kósa Lajos és társai által benyújtott előterjesztéssel. Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón kifejtette, hogy maradni kell a 12 havi elszámolásnál és csak a dolgozó hozzájárulásával lehetne kihasználni az éves 400 órás túlórakeretet. (Ez viszont újabb kérdéseket vet fel, a BDO Magyarország szerint például a bérpótlék kerül veszélybe, ha ebben a formában fogadják el a javaslatot.)

A kormány azonban visszakozott ebből, a Kormányzati Tájékoztatási Központ pár nappal ezelőtti tájékoztatása szerint maradna a 36 hónapos elszámolás - ennyi idő állna a munkaadó rendelkezésre, hogy a törvényben foglalt munkaóra mennyiséget a termelés ciklusához igazítva állapítsa meg - de havonta kellene elszámolni a túlórát a dolgozókkal.

Végül a vállalkozásfejlesztési bizottság módosító csomagja is elkészült, már olvasható a parlament honlapján. A bizottság azt javasolja, hogy az éves túlóráknál a megemelt 400 órás keret ne vonatkozzon mindenkire, csak a kollektív szerződés szerint dolgozókra. Ezzel bekerült a javaslatba a szakszervezetek követelése, hogy a túlóra emelését kollektív szerződésben rögzítsék.

Más kérdés, hogy az egész törvényjavaslat bevallott célja, hogy előmozdítsa a kollektív szerződés szerinti munkavégzést, mert "a kollektív megállapodások szerepe a hazai munkaerőpiac alakításában továbbra is viszonylag korlátozott maradt". 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.