4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Ami azt jelenti, hogy nem tartják be a hatéves megállapodásban foglalt határidőt.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden egy sor adóváltozást jelentett be közösségi oldalán, nem sokkal később pedig felbukkant a 2022-es adócsomag a parlament holnapján.

Marad annyi, amennyi év elején volt?Marad annyi, amennyi év elején volt?

A miniszter egyebek mellett azt tudatta, hogy a szociális hozzájárulási adó (szochó) mértéke jövő nyáron 15 százalékra csökken (és ezzel párhuzamosan a szakképzési hozzájárulás beépül az adóba). Ez az időzítés azt jelenti, hogy a kormány - az elmúlt időszakban benyújtott költségvetési dokumentumokból kiolvasható ütemezéssel szemben - mégsem tervezi a minimálbér idei, további emelésének feltételéül szabott szochó-csökkentést, arra nem kerül sor.

Miről is van szó? A munkaadók és munkavállalók az év elején abban állapodtak meg, hogy első lépésben 4 százalékkal emelkedik a minimálbér (ami a késletetett bevezetése miatt valójában éves szinten 3,6 százalékot jelent), de amennyiben a kormány év közben 2 százalékponttal csökkenti a szochó - jelenleg 15,5 százalékos - mértékét, akkor a nyáron további 1 százalékos minimálbér-emelésre kerül sor.

A kormány sokáig nem kommentálta a megállapodásnak ezt a kitételét, majd a 2021-es konvergenciaporgramban jelezte, hogy a következő években még két alkalommal kerülhet sor a szochó csökkentésére.

"A költségvetési mozgástér figyelembe vételével 2016 és 2020 júliusa között összesen 11,5 százalékponttal mérséklődött a szociális hozzájárulási adó kulcsa. A 2020. júliusi csökkentéskor a versenyszféra reálbér növekedése ugyan nem érte el a megállapodásban foglalt szintet, azonban a koronavírus okozta válság hatásainak mérséklése érdekében a Kormány ettől eltekintve 2 százalékponttal tovább csökkentette a szociális hozzájárulási adó kulcsát a munkahelyek megóvása érdekében. A következő években várhatóan még két alkalommal kerülhet sor további adócsökkentésre - írták a konvergenciaprogramban."

S mivel a hatéves bérmegállapodásban a 12 százalékos szochó-szint elérését tűzték ki, a kormány vállalása a még hátralévő 3,5 százalékpontos adó csökkentésére vonatkozott.

Ebből, illetve a hatéves megállapodás rögzített 2022-es határidőből kiindulva lehetett arra a következtetésre jutni, hogy a kormány idén és jövőre meglépi az összesen 3,5 százalékpontos adócsökkentést. Ez a remény azonban szertefoszlott a mai bejelentéssel, Varga Mihály ugyanis jövő nyárra időzítette a 15 százalékos mértéket. Ami azt jelenti, hogy legközelebb 2022 nyarán csökkenhet az adó, mégpedig 0,5 százalékponttal, hiszen jelenleg a szochó 15,5 százalékos.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy az idei évközi minimálbér-emelés feltétele, tehát a további adócsökkentés - nem teljesül. Egyben azt is jelenti, hogy a hatéves megállapodást nem tartja be a kormány, nem csökken 12 százalékra a szochó 2022-re. A konvergenciaprogramban foglaltak alapján 2023-ra, vagy még tovább tolódhat a szochó maradék részének csökkentése 12 százalékig.

Ezt persze magyatázhatja azzal a kormány, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válságban nincs mozgástér erre, de ennek ellentmond, hogy tavaly év közben is vágtak a szochón 2 százalékpontot, amikor a válság a legjobban tombolt. A megállapodás szerint akkor kerülhet sor az adó csökkentésére, ha a reálbérek 6 százalékkal emelkednek meghatározott időszakban, ám ez a feltétel tavaly sem teljesült.

Így viszont a munkavállalók, akik bíztak a további 1 százalékos minimálbér-emelésben, hoppon maradnak - hacsak választási szempontból a kormány nem látja majd indokoltnak a teljes munkaidőben adható legkisebb bérek emelését. Kérdés, hogy ezt le lehet-e nyomni a munkáltatók torkán.

Ebben a mai cikkünkben pedig azt mutattuk be, hogy miért nem érdeke a magyar kormánynak az európai uniós egységes minimálbér elfogadása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.