8p

A home office csökkentette az öncélú, olykor látható ok nélküli, csupán a másik kigolyózását, piszkálását célzó magatartást, hiszen nem vagyunk egész nap az irodában, nem ülünk egész nap egymás társaságában. De ma is létezik, és szinte kiirthatatlan. Mi is a mobbing?

Már a főemlősök között is előfordul. Egyes majomfélék – látszólag ok nélkül - kiközösítik társukat, anélkül, hogy az zsákmányszerzésüket vagy a kicsinyeiket veszélyeztetné…  Mintha emberek lennének… Mindez tehát az agyi fejlettség fokmérője lenne?

Másnak lenni bűn

Az állatvilágban többnyire a más faj, szín, illategyüttes állhat a kiközösítés és bántalmazások mögött, amely a fajfenntartás és a túlélés ösztönének tudható be. Sok anyaállat már nem gondozza kicsinyét, ha megérintette azt az ember – a szokatlan szag bizalmatlanságot szül, veszélyt sejtet… Arra is talált példát Konrad Lorenz, a világ egyik leghíresebb etológusa, hogy már a csókák is sokszor kipécézik egy-egy társukat és nem tűrik meg maguk között.

De mindez miért létezik az emberek között, a XXI. században? 

mobbing – szakmai meghatározás szerint – gyakran ismétlődő pszichológiai terrort takar. Legalább egyszer egy héten és legalább fél éven keresztül kell tartania, tehát nem egyszeri, szeszélyes cselekedet – állítják a szakemberek –, hanem azok sorozata egy egyén vagy egy közösség részéről. 

Súlyosabb esetben mindez az „áldozatok” körében mentális vagy fizikális kórtani jelenségekhez vezethet. Legtöbbször valamilyen „másság” áll a kötözködések mögött, ez lehet eltérő frizura, más korosztály, eltérő társadalmi helyzet, bőrszín, életnívó, tudásanyag, intelligenciaszint, politikai meggyőződés, de olykor ennyi sem kell hozzá, ürügyet mindig lehet találni.

A kiközösítés már az óvodában kezdődik

Dr. Heinz Leymann pszichológus nevéhez fűződik a mobbing meghatározása és problémaként való elkülönítése. Miből állnak a jellegzetes cselekedetek?  Állítólag 45 féle tipikus aktivitás létezik, bár a számuk végtelen. 

A jelenség már gyerekkorban kialakulhat – az óvodások körében is! Mindig van egy hangadó, akinek a többi engedelmeskedik és a legmorbidabb parancsokat is teljesítteti a többiekkel, azokkal is, akik azt nehezen bírják. 

A gyakori és a hosszú időtartamú ellenséges környezet komoly mentális, pszichoszomatikus és szociális problémákhoz vezethet. Fotó: Depositphotos
A gyakori és a hosszú időtartamú ellenséges környezet komoly mentális, pszichoszomatikus és szociális problémákhoz vezethet. Fotó: Depositphotos

Később az osztálytársak lesznek azok, akik gyakran bántalmazzák valamelyik diáktársukat. A gyerekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni, ugyanis még őszinték, nincsenek erkölcsi gátlásaik. Olykor az öngyilkosságba kergetik a társukat, vagy megalázó tortúráknak vetik alá. Sokszor évekig tart a gyötrés, amiről a gyerek nem mer beszámolni az osztályfőnöknek, mert akkor megverik. 

De otthon sem nagyon akaródzik róla beszélni – főleg, ha fiúról van szó –, mert megkaphatja (főleg az apától) azt a macsó választ, hogy fiam, védd meg magad! Az a gyerek, akit kiskorában lelkileg bántalmaztak, a munkahelyén, az élet más területén is sérülékenyebb lesz és a karrierben elmaradhat.

Ebben erős a „gyengébb” nem

Furcsa, de elsősorban ott alakul ki szurka-piszka, ahol sok nő dolgozik együtt. Ezért is bólintanak rá a gyengébb nem tagjai, hogy a főnök legyen férfi – ezzel mintegy semlegesítik a maguk számára őt, hogy kisded játékaikat tovább folytathassák. 

A férfiak kevésbé érzékenyek e jelenségre, olykor el sem hiszik, hogy valami kegyetlen játszma zajlik a hátuk mögött, nem fordítanak arra gondot, hogy törődjenek vele, esetleg hisztériának, klimaxnak, netán pre-menstruációs szindrómának tekintik. Vagy megadóan belemennek a kiközösítő játékba, de valójában nem érdekli őket.

Bizonyítani mindezt nehéz, hiszen szemtől szemben senki nem fogja bevallani, hogy irigy vagy féltékeny a másikra, sőt azt sem, hogy ellenszenvet érez iránta. 

Csekély a menekülési esély

Valójában infantilis magatartásnak vélhetnénk mindezt, ha a következmények nem lennének beláthatatlanok. Itt nemcsak pénzről, nyugalomról, boldogtalanságról van szó, az áldozat karrierje, családi élete tönkremehet. 

Képzeljük csak el: valaki évekig küzd egy állásért, ami azért is lenne szerencsés a számára, mert a munkahelye percekre található a lakásától vagy a gyerek óvodájától. Ha ott kell hagynia a munkáját, a család egész életét át kell szerveznie. Mindez depresszióval, plusz anyagi áldozattal, az otthoni hangulatot rontó-gyötrő veszekedésekkel járhat. 

Léteznek olyan foglalkozások, szakmák, hivatások, ahol gyakorlatilag az előrelépést nálunk egyetlen cég, intézmény, tudományos szervezet, hivatal, minisztérium jelenti – hiszen kis ország vagyunk. 

Az USA-ban például elköltözöl egy másik államba – itt ugyan hová? Nincs választási lehetőség, a hazai mobilitás gyenge, köt a tetemes hitellel terhelt házad, vagy az, hogy a gyerek a közeli iskolába már sikerrel felvételizett… Egy kisvárosban egy gimnázium vagy kórház működik – jó esetben – és te a településhez vagy kötve, mert ott élnek mondjuk az ápolásra szoruló szüleid.

Nem racionális, hanem érzelmi, hatalmi oka van

Az ellenségeskedésnek többnyire nincs racionális oka. Sokkal inkább érzelmi jellegű; irigység, féltékenység, ellenszenv következményeként alakul ki. Hogy mire lehet valaki irigy vagy féltékeny? Bármire. Lehet, hogy a külsőd az oka, vagy éppen a családi életed szúr szemet. Ha boldog házasságban élsz és a többiek nem, azért, ha te vagy szingli és ők élnek párkapcsolatban – akármilyenben – azért. De rejtőzhet e mögött egy szép ruha, egy drága táska, vagy egy hivatalos külföldi út is, amelynek te gyanútlanul örülsz, míg mások bosszút forralnak.

Ha a főnök a többieket is ellened hergeli, akkor elvesztél. A legrosszabb fajtája ennek, ha a vezető szeszélyes és kiszámíthatatlan: egyik nap nagyon kedves, a másik nap undok. Ez akár egy napon belül is változhat. Aki éppen nincs a „halálsoron”, az legfeljebb vigasztalni tud: „tudod milyen, majd abbahagyja.”

Az irigység nem válogat

Iskolákban, irodákban, kórházakban, üzletekben – mindenütt előfordul a mobbing. Az irigység, a rosszindulat nem válogat.  Optimista szakemberek szerint a jelenség felismerése, illetve a helyzet enyhítése az emberierőforrás-menedzsment feladata. Lenne – ha más dolga nem volna a HR-vezetőnek, de mostanság különösen van.  

Egy nemzetközi tapasztalat szerint a hierarchiamentes, nyitott struktúrákban szinte alig ismert a jelenség. De hol létezik Magyarországon ilyen szervezet?

Napjainkban számos személyzeti tanácsadással foglalkozó cég van jelen a piacon, amelyek a klasszikus „fejvadász” szerepen túl konfliktus-megoldási ötletekkel és humánstratégiai tanácsokkal állnak az ügyfeleik rendelkezésére. Ez lenne a másik „menekülési útvonal”, bár nem olcsó mulatság. Annál is inkább meg kell(ene) oldani az efféle konfliktusokat, mert ez a munka termelékenységét befolyásoló tényező lehet, és így anyagi kárt okoz. Mindez azonban nem érdekli a mobbing gyakorlóit.

Közben a gyakori és a hosszú időtartamú ellenséges környezet komoly mentális, pszichoszomatikus és szociális problémákhoz vezethet. Stressz, szomorúság, tehetetlenség, depresszió, gyakori sírás ennek a jelei. Az áldozat sokszor betegállományba vonul.

Nyugdíj vagy betegállomány?

A svédek foglalkoztak az elsők között ezzel a témával és számos kutatást végeztek. Ennek egyik célja az volt, hogy megállapítsák azt az intenzitásküszöböt, amely már mentális vagy pszichoszomatikus betegséghez vezet. Ez persze egyéni érzékenység kérdése.

A legtöbb pszichológus és szociológus ott is arra a következtetésre jutott, hogy a probléma megoldása az emberierőforrás-menedzsment feladata. Ezzel azonban a legtöbb HR-szekciónak nincs ideje, türelme, kedve foglalkozni – egyéni konfliktusként próbálják kezelni és jelentéktelenné minősítik. 

A kutatók szerint a munkavállalók közül minden negyedik ember – a rossz pszichikai környezet miatt megbetegedve – kérte az idő előtti nyugdíjazását. A problémakör olyan mértéket öltött, hogy a kormány kasszájában is komoly hiányok léptek fel, egyrészt a betegszabadságok, másrészt a rossz teljesítmények miatt.  

Sajnos, nálunk az emberek még akkor sem akarnak betegállományba menni, ha más komoly betegségük van, sőt, a magyarok nagy része a lelki bajok, betegségek jelentőségét minimalizálja. Svédországban viszont, ha egy alkalmazott egy hónapnál hosszabb ideig, vagy egy évben meghatározhatóan sok alkalommal kér betegszabadságot, a rehabilitáció költségeit teljes mértékben a munkáltatóra hárítják… Így már bizonyára másképpen áll hozzá a problémához a HR igazgatóság is.

Külföldi tanulmányok szerint a mobbing áldozatai ritkán 40 év alattiak, ami azért is érthető, mert a fiatalok kevésbé érzékenyek, el vannak foglalva a családalapítással, és erősebbek lelkileg, jobban vissza tudnak vágni. Az idősebbek viszont másutt nehezen kapnak munkát… 

A tévés valóságshow-k valójában erről szólnak

Amióta itthon megszűnt a munkakötelezettség, azaz a rendszerváltás óta, megjelent a valós (nem rejtett) munkanélküliség, a kenyérharc élesedett. Az 50. életévét betöltött korosztály elhelyezkedési lehetőségei szinte reménytelenek. A mobbing, mint jelenség, még károsabb lehet tehát.

Cél a közösség szétverése, az egyik szereplő szándékos lejáratása, sőt nyilvános megalázása, kigolyózása. Fotó: Depositphotos
Cél a közösség szétverése, az egyik szereplő szándékos lejáratása, sőt nyilvános megalázása, kigolyózása. Fotó: Depositphotos

Az egyik szakember érdekes összefüggésre hívja fel a figyelmet: a kereskedelmi televíziókban egyre többször találkozhatunk olyan játékokkal, amelyekben cél a közösség szétverése, az egyik szereplő szándékos lejáratása, sőt nyilvános megalázása, kigolyózása. Vajon ezeket nézve – már aki bírja követni ezeket a rémséges „műsorokat” – a felnőtt emberek empátiája, igazságérzete még inkább elkopik?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!