<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Két forró témáról is beszélt Király Béla kollégánk hétfőn a Trend FM műsorában. Az egyik az aktuális helyzetben a gázellátás lehetséges nehézsége volt. A múlt héten felrobbantott Északi Áramlat 1-es vezeték miatt ugyanis Nyugat-Európa ellátása elvileg ugyan nehezebb lesz, a gyakorlatban viszont az oroszok egy ideje nem küldtek ezen a vezetéken gázt, így valós kiesésről nem beszélhetünk. Az uniós országok eredményesen pótolták eddig a kieső mennyiséget, köszönhetően annak, hogy a korábbiaknál sokkal több LNG érkezett Nyugat-Európába, de növelte a szállításait Norvégia, Azerbajdzsán és az észak-afrikai térségből is a korábbiaknál több gáz érkezett. Ezek és a sérült vezetékek miatt az oroszok pozíciója sokkal kisebb lett, és a zsarolási potenciáljuk is csökkent. Ráadásul a következő években aligha fogják tudni a most elvesztett pozícióikat visszaszerezni, hiszen az egy évvel korábbi 40 százalékos szinthez képest mostanra csupán az európai ellátás 7-9 százalékát biztosítják az oroszok.

A fentiek mellett szóba került az újabb uniós szankciós csomag, amely ugyan tartalmaz energetikai pontokat, azok a propagandában szereplő területeket nem érinti. Így amennyiben elfogadják a nyolcadik szankciós csomagot, a földgáz importját és a polgári célú atomenergiát ez sem fogja korlátozni. A magyar ellátásbiztonság szempontjából az uniós szankcióknál sokkal nagyobb kockázatot hordoz az, hogy a hazai fogyasztás csökkentése kapcsán nem történtek hatékony lépések, és például a magyarországi épületállomány továbbra is nagyon pazarló. Rengeteget lehetne azon például spórolni, ha a hazai lakások energetikailag felújítanák és leszigetelnék.

A teljes adás itt hallgatható meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.