Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Néhány hét múlva kiderül, lesz-e és mennyi nyugdíjkiegészítés.

A Központi Statisztikai Hivatal a minap közölte a keresetek alakulását az idén január és május közötti időszakra, a statisztikai jelentésből kiderül, hogy a nettó átlagkeresetek (a kedvezmények nélkül számolva) 8,8 százalékkal emelkedtek ebben az időszakban. A kedvezményeket is figyelembe véve 9,1 százalék jön ki. Eközben a nyugdíjak 2,8 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban.

Öröm vagy bánat vár a nyugdíjasokra?Öröm vagy bánat vár a nyugdíjasokra?

Lapunk számos cikkben mutatta már be, hogy az elmúlt években mennyire elszakadtak a keresetek a nyugdíjaktól. Míg előbbiek a kormány minimálbér-emeléseinek továbbgyűrűző hatása, valamint a rendelkezésre álló munkaerő szűkössége miatt lendületesen, 10 százalék feletti mértékben emelkedtek, a nyugdíjakat csak a tervezett inflációval emelik.

Emiatt a munkából származó jövedelem egyre durvább mértékben lehagyja az időseknek adott járandóságot. Az első öt hónapban a nettó átlagkereset a kedvezmények nélkül 259 300 forint volt, a nyugdíjak átlaga ugyanebben az időszakban a januári 2,8 százalékos emelés után mintegy 140 ezer forint volt. Ami azt jelenti, hogy az átlagos nyugdíj a nettó átlagkereset 54 százalékát tette ki.

S az elmúlt évek folyamata egyelőre idén is folytatódik, a jelek szerint a koronavírus-járvány nem fogta vissza brutálisan a keresetek növekedését. (Ezen a ponton fontos jeleznünk, hogy a KSH statisztikája nem tartalmazza az 5 főnél kisebb vállalkozások adatait, valamint sok cégnél az állam pótolta ki a válság miatt csökkentett béreket.)

A KSH jelentéséből azt is megtudjuk, hogy az említett időszakban a reálkeresetek 5,1 százalékkal emelkedtek (a fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékos emelkedése mellett). A nyugdíjasok ehhez képest nemhogy reálemelkedésben nem részesültek, de a rájuk szabott fogyasztói kosár szerint számolt infláció miatt reálértelemben buktak.

 

Néhány hét múlva kiderül, hogy az idősek számíthatnak-e plusz bevételre a szokásos év eleji emelésen túl. A gazdasági növekedésben nem bízhatnak, az jó esetben -5 százalék lesz idén, így messze nem teljesül a GDP-hez kötött juttatás feltétele (a 3,5 százalékot meghaladó bővülés). Az infláció azonban hozhat a konyhára. Amennyiben ugyanis az éves infláció meghaladja az emelés mértékét, akkor az állam kiegészíti a járandóságokat. A nyugdíjtörvény szerint azonban a nyugdíjas inflációt kell figyelembe venni akkor, ha az meghaladja a fogyasztói árak emelkedését. Ebben az esetben pedig az első nyolc havi tényadatokat kell figyelembe venni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A KSH napokon belül közli a január-júliusi adatokat, az augusztusiakat pedig szeptember elején tudjuk meg. Legkésőbb akkor tehát kiderül, hogy mekkora kiegészítésben részesülhetnek az idősek.

Lapunk korábbi számítása szerint az első hat hónapban a nyugdíjas infláció megközelítette a 3,9 százalékot, vagyis bő 1 százalékponttal volt magasabb, mint az év eleji emelés. A nyári hónapok döntik el tehát, mit mutat majd a statisztika augusztusban. A boltokban, piacokon szerzett tapasztalatok szerint nem várható, hogy az élelmiszerek - amelyek nagyobb súlyt tesznek ki az idősek fogyasztásában, mint a többi társadalmi csoportnál - drágulása mérséklődne. Ha marad az eddigi ütem, akkor a nyugdíjasok jó eséllyel számíthatnak pótlólagos kifizetésre novemberben.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.