3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Akár az 1 százalékot is elérheti a kiegészítés idén novemberben, ha nem változik a tendencia nyár végéig.

Lapunk hónapról hónapra figyelemmel kíséri a nyugdíjasok inflációjának alakulását. Többször felhívtuk a figyelmet arra, hogy idén jó eséllyel meghaladhatja a körükben mért infláció az év eleji nyugdíjemelés 2,8 százalékos mértékét. Legutóbb az első öt havi inflációs adatokból számoltuk ki, hogy az idősek fogyasztási kosara szerint számolt infláció január és május között 3,92 százalékos volt.

Nagyon megérzi a pénztárca az árak emelkedését
Nagyon megérzi a pénztárca az árak emelkedését

Most megjelent a legfrissebb, júniusi adat, amely az árak további száguldásáról árulkodik. Pontosabban az élelmiszerárak vágtázásáról: ebben a termékkörben ezúttal 7,8 százalékos átlagos drágulást mért a Központi Statisztikai Hivatal. Tudnivaló, hogy a nyugdíjasok fogyasztásában ezek a termékek nagyobb súllyal vannak jelen, mint más társadalmi csoportoknál (a legszegényebb keresők állnak e tekintetben a legközelebb az idősekhez).

A ma publikált adat szerint a nyugdíjasok inflációja 3,6 százalék volt júniusban, vagyis a májusi 3,2 százalék után egyértelműen drágult az életük. Lapunk számítása szerint így az első hat hónapban átlagosan 3,88 százalékos volt. Vagyis több mint 1 százalékponttal meghaladja a januári emelés mértékét.

Az idevágó törvény szerint az adott évi inflációhoz igazítottan kerül sor a nyugdíjak kiegészítésére az év végén (novemberben), de amennyiben a nyugdíjasok kosara szerint számolt infláció ennél magasabb, akkor utóbbit kell alapul venni, mégpedig az első nyolchavi mutatóból kiindulva.

Az első félévben a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal nőttek, az idősek inflációja - mint jeleztük - eközben 3,88 százalék volt. Ha nem lesz változás ebben a tendenciában, azaz a nyugdíjas infláció meghaladta a teljes társadalomra számolt mutatót, akkor a következő két hónap - július és augusztus - fogja eldönteni, hogy mekkora novemberi kompenzációban részesülnek a jogosultak.

Amennyiben a júniusban tapasztalt 3,6 százalékkal számolunk - azt vetítjük ki - átlagban a mostani és a következő hónapra, akkor azt kapjuk, hogy 3,8 százalékon fog állni a nyugdíjas infláció a törvényben figyelembe vett nyolc hónap után. Ebben az esetben 1 százalékos kiegészítés jár majd a nyugdíjasoknak. A valamivel több mint 140 ezer forintos átlagnyugdíj mellett ez éves szinten közel 17 ezer forintot jelentene.

Elemzők eddig az áremelkedés mérséklődésére számítottak az év hátralévő részében, de a mai adat azt jelezheti, hogy nem, vagy nem olyan mértékben csökken a nyomás az árakon, mint várták. A mindenkire számolt fogyasztói árak a májusi 2,2 százalék után júniusban 2,9 százalékkal emelkedtek.

Nagy kérdés tehát, hogy mit hoznak a következő hónapok. A kormány egyelőre kitart idei 2,8 százalékos terve mellett, a Magyar Nemzeti Bank ennél magasabb, 3,2-3,3 százalékos inflációt vár.

A nyugdíjasok inflációjára azonban egyikük sem készít előrejelzést, ráadásul annál jobban sújtja ezt a kört az áremelkedés, minél többet fordítanak jövedelmükből élelmiszerekre. Vagyis ők járnak a legrosszabbul, miközben a járvány miatti gazdaságvédelmi intézkedésekből nem részesültek. Éppenséggel pont az MNB hívta fel a figyelmet a legutóbbi inflációs jelentésében, hogy a családok és nyugdíjasok részesedése ebből a csomagból 0,0 százalék volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!