<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Két hét múlva kiderül, hogy továbbra is Donald Trump fogja-e kormányozni a világ talán legbefolyásosabb országát, vagy egy sok mindent megélt 77 éves politikus, Joe Biden veszi át tőle a kormányrudat. Sorozatunk előző részében a jelöltek adó- és kereskedelem-politikáját veséztük ki, most pedig azt nézzük meg, hogy milyenek az esélyeik, és miként tartanák életben a munkaerőpiacot.

Ez a cikk eredetileg laptársunknál, a Privátbankár.hu-n jelent meg

Változatlanul Joe Bidennek áll a zászló a Fehér Házért zajló versenyfutásban: a demokratapárti elnökjelölt mintegy 10 százalékponttal vezet Donald Trump előtt a legfrissebb országos közvélemény-kutatások szerint.

Bár az egyes eredmények között nagy a szórás – egy hétvégén publikált országos felmérés például 6, egy másik 13 százalékpontos pluszt mutatott Biden javára –, a demokratapárti politikus előnye általában jelentősnek látszik.

Trump fellángolásai – augusztusban csökkenni látszott a hátránya – tehát nem bizonyultak hosszúéletűnek, és kisebb csodára lenne szüksége ahhoz, hogy november 3-ig megfordítsa az eredményt.

Joe Biden és Donald Trump első televíziós vitája Clevelandban 2020. szeptember 29-én.  Forrás: YoutubeJoe Biden és Donald Trump első televíziós vitája Clevelandban 2020. szeptember 29-én. Forrás: Youtube

Lesz-e csoda?

Az elnök korábban abban bízott, hogy még a választás előtt nagy bejelentés lesz a koronavírus ellenes vakcináról.

Bár múlt pénteken valóban történt egy bejelentés (az amerikai Pfizer gyógyszergyár novemberben kéri a vakcina engedélyezését, de az már nem kerül forgalomba a választások előtt), ez a hír önmagában aligha fogja feje tetejére állítani a vetélkedést.

Trump egyetlen reménye az maradt, hogy az előrejelzések tévednek: a választáson tömegesen jelennek majd meg az eddig "rejtőzködő" republikánusok, esetleg tömegesen állnak mellé a jelenleg még bizonytalan szavazók.

Egyszer már sikerült rácáfolnia a közvélemény-kutatókra, akik 2016-ban szinte végig az akkori riválisa, Hillary Clinton győzelmét jósolták.

Akkor végül mégis a kőgazdag vállalkozóból lett politikus költözhetett be a Fehér Házba, miután sikerült megnyernie az úgynevezett billegő államok többségét. (Ezek azok az államok, ahol a republikánus és a demokratapárti jelöltek általában hasonló eséllyel indulnak – a szerk.)

Trump hátránya idén januárban és márciusban, tehát a vírusválság kitörése előtt volt a legkisebb Bidennel szemben, azóta – kisebb ingadozásokat leszámítva – csak nőtt a különbség.

Azt már lehetetlen megmondani, mi lett volna, ha nincs koronavírus, az viszont egyértelműnek tűnik, hogy

a járvány, valamint a karantén és az általa okozott gazdasági mélyrepülés jelentősen rontotta Trump, mint regnáló elnök esélyeit.

Júniusban a szavazók csaknem háromötöde vélte úgy, hogy nem kezelte jól a járványt.

A Gallup indexe, amely azt jelzi, hogy jól végzi-e az elnök a munkáját a megkérdezettek véleménye alapján, szintén arra utal, hogy a krízis betett Trumpnak.

A mutató a válság amerikai mélypontja környékén, májusban zuhant be, július óta ugyanakkor folyamatosan emelkedik:

Donald Trump népszerűségi (világos zöld vonal) és népszerűtlenségi (sötét zöld vonal) indexe, 2019. február - 2020. szeptember. Forrás: Gallup

 

Több tízmillió munkahely a tét

Az tehát még nyitott kérdés, hogyan hívják majd az USA következő elnökét, azt viszont nagyjából be lehet lőni, hogy mi várható tőlük.

Arról már írtunk, hogy milyen adó- és kereskedelem-politikát követnének a következő négy évben, most pedig – a Wall Street Journal (WSJ) elemzése segítségével – azt nézzük meg, hogyan teremtenének új munkahelyeket.

Utóbbi kérdés azért is kiemelkedően fontos, mert a munkaerőpiac még nem tért magához a koronavírus-ellenes karantén okozta sokkból – a GDP 31,4 százalékkal zuhant a második negyedévben az előző három hónaphoz képest, márciusban és áprilisban pedig 22 millióan veszítették el állásukat –, és bár a korlátozások eltörlésének köszönhetően komoly visszapattanás történt – augusztusra a munkahelyek mintegy felét sikerült visszaállítani  –, a második hullám újabb Armageddont okozhat.

A vírusválság már eddig is több munkahelyet égetett fel, mint a nagy 2008-as pénzügyi válság. 

Munkanélküliség az Egyesült Államokban, 2019. szeptember - 2020. szeptember (százalék, forrás: Statista.com)
 

Az aligha meglepetés, hogy mindkét jelölt több millió új munkahelyet ígér, a WSJ szerint ugyanakkor más-más stratégiát követnének.

Mit akar Trump?

Trump deregulációt és további adócsökkentést szeretne – azaz a megszokott republikánus receptet követné –, Biden viszont újabb fiskális stimulusokkal operálna.

A jelenlegi elnök 10 millió új állást ígér 10 hónap alatt, és egymillió új kis céget hívna életre. Azzal kampányol, hogy az újabb adócsökkentések segítségével az Egyesült Államokban lehet tartani a munkahelyeket.

Judd Deere, a Fehér Ház egyik tisztviselője szerint

az elnök adó-, kereskedelmi és deregulációs politikája eddig működött – a munkanélküliségi ráta tavaly szeptemberben 3,5 százalékra süllyedt, ami az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb értéke –, és működni fog a jövőben is.

Sok republikánus úgy véli, hogy a gazdaság további kormányzati stimulusok nélkül is képes talpra állni, ezért felesleges arra további forrásokat szánni.

Mit akar Biden?

Ezzel szemben Biden és a demokraták amellett érvelnek, hogy

további kormányzati segítségre van szükség, amíg relatív magas szinten van a munkanélküliség.

Támogatnák a kormányzati és önkormányzati szerveket, hogy ne bocsássanak el dolgozókat, a járvány ideje alatt pedig kiterjesztenék a munkanélküliek segélyezését.

A demokratapárti jelölt emellett adókedvezményekkel segítené a munkahelyteremtésben a cégeket – például azokat, amelyek bővítik amerikai bázisaikat. Büntetné viszont azokat a vállalatokat, amelyek külföldön gyártott termékeiket a hazai piacra importálják. (Utóbbi lépéssel kvázi Trump vitorlájából fogná ki a szelet, igaz, az amerikai elnök első ciklusában pedig azt erőltette, hogy az amerikai vállalatok hozzák haza a termelésüket.)

Összességében mindkét jelölt azzal csábítana haza cégeket – és hozna vissza munkahelyeket –, hogy a külföldinél kedvezőbb adózási feltételeket kínálna számukra.

(Folytatjuk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.