2p

A KSH közölte az új adatokat a mai napon. Megdöbbentünk, ez az áremelkedés ugyanis tovább drágíthatja az ipari termékeket.

2022 márciusában az ipari termelői árak átlagosan 25,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 39,4, az exportértékesítésé 19,0 százalékkal nőttek. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, illetve a munkabérek növekedése, valamint a forint árfolyamának az euróval szembeni gyengülése befolyásolta. Az előző hónaphoz mérten a belföldi értékesítés 4,6, az export 5,0 százalékkal drágult, így az ipari termelői árak összességében 4,8 százalékkal nőttek, derül ki a KSH legújabb közleményéből.

Megdöbbentő árnövekedés. Fotó: depositphotos.
Megdöbbentő árnövekedés. Fotó: depositphotos.

2022 márciusában a 2021. márciusihoz képest:

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 39,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 27,3, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 70,9 százalékos volt a drágulás.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 53,4, a beruházási javakat gyártókban 10,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 18,1 százalék-kal növekedtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 19,0 százalék-kal nőttek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 12,9, a 3,8 százalék-os súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 234 százalékos volt az áremelkedés.

2022. január–márciusban a 2021. január–márciusihoz képest:

  • A belföldi értékesítés árai 36,9, az exportértékesítéséi 16,7, így az ipari termelői árak összességében 23,6százalék-kal magasabbak voltak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!