2p

Nagyon aggasztja az Európa Tanácsot az úgynevezett szuverenitásvédelmi javaslat.

Jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve az a magyar törvényjavaslat, amelynek értelmében Szuverenitásvédelmi Hivatal jönne létre, azzal a hatáskörrel felruházva, hogy kivizsgáljon minden olyan szervezetet vagy személyt, akiről feltételezhető, hogy külföldi érdekeket szolgál vagy a nemzeti szuverenitást fenyegeti - hangsúlyozta Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi joga biztosa hétfői közleményében, felszólítva a parlamentet, hogy utasítsa el a törvénycsomag-tervezetet.

A strasbourgi testület tisztségviselője szerint a köztársasági elnök által a miniszterelnök javaslatára kinevezett hivatali elnök korlátlan hatáskörrel rendelkezne ahhoz, hogy az állampolgároktól érzékeny adatokat és magáninformációkat kérjen, felügyelet és jogorvoslat nélkül.

A törvényjavaslat annyira nem átlátható, hogy a létrehozásra javasolt hivatal invazív ellenőrzése felhasználható lenne bárkivel szemben, aki ellenfélnek tekinthető például azért, mert a demokratikus vita befolyásolására irányuló tevékenységet folytat - emelte ki.

A magyar Országgyűlésnek üzentek. Fotó: Depositphotos
A magyar Országgyűlésnek üzentek. Fotó: Depositphotos

A biztos többször is jelzett már

Mijatovic emlékeztettet: munkája során többször hívta fel a figyelmet az olyan magyar kormányzati lépések ellen, amelyek önkényesen korlátozzák az emberi jogi, civil szervezetek és jogvédők munkáját az országban. Aggodalmának adott hangot továbbá a végrehajtó szervek túlhatalma és az igazságszolgáltatás függetlenségének aláásására irányuló erőfeszítések miatt is.

Ha ezt a javaslatot elfogadják, az még több lehetőséget biztosít a végrehajtó hatalom számára, a független hangok és ellenzékiek elhallgattatására és megbélyegzésére - hangsúlyozta.

Hozzátette: az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság magyarországi működésére ilyen messzemenő következményekkel járó törvénytervezeteket átfogó vizsgálatnak és érdemi konzultációnak kell alávetni, mielőtt a törvényhozás elé terjesztik őket.

"Felszólítom a magyar parlamentet, hogy utasítsa el ezeket a javaslatokat, és használja fel jogalkotási és felügyeleti hatáskörét az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelmére az Emberi Jogok Európai Egyezménye és az Európa Tanács alapvető értékeivel összhangban" - hívta fel a figyelmet Dunja Mijatovic.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!