<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Hiába állítja a kormány, hogy több árucsoportban is visszaestek az árak, azok valójában alig csökkentek. A nyersanyagárak, az energia-és a szállítási költségek viszont folyamatosan és jelentősen nőnek, így azok magasan tartják a végső anyagárakat. Ágazati szakértők szerint az állandóan erősödő kereslet miatt is inkább további emelkedés jön.

A nyár végéig az állami hatóságok ellenőrei árucikkek széles körénél rögzítettek 80-120 százalékos, egyes helyszíneken és építőanyagoknál pedig 130-160 százalék feletti növekedést. Októberre egyre több terméktípusnál tapasztalták, hogy az áremelkedés lefékeződött, csökkenésbe fordult. Több megyéből érkezett jelzés egyebek mellett a gerenda, deszka, palló, betonacélok, homlokzati szigetelő, OSB lap, cement árának mérséklődéséről. Néhány esetben az év eleji értékekig, gyakrabban az áprilisi szintre csökkentek az árak. - közölte érdeklődésünkre az ITM.

 

A betonvas és betonacél is hihetetlenül megdrágult (forrás: PREbeton)A betonvas és betonacél is hihetetlenül megdrágult (forrás: PREbeton)

De ez túl homályos megfogalmazás, nem mutatja meg, hogy konkrétan milyen mértékű volt a csökkenés, ha volt egyáltalán és ezért nem tükrözi a valós helyzetet. Ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy az érintett nagyobb kereskedők mit mondanak. Erre leginkább egyesületüknek van rálátása.

Wiesinger Raimund, a Magyar Építőanyag Kereskedők Egyesületének (ÉKE) elnöke megerősítette, hogy a legnagyobb áremelkedések azoknál a termékeknél voltak (50-100 százalék), amelyeknél alapvetően importra szorul a magyar építési piac: a fa, az acél, a réz és alumínium, valamint vegyipari alapanyagú termékek ára növekedett drasztikusan. Azt az egyesület tagjai is tapasztalták, hogy a kiugró szintekről elmozdultak az árak, de az építési fa csak 10, a betonacél mintegy 10-15 százalékkal kerül most kevesebbe, mint nyáron. Ugyanakkor a legfontosabb nyersanyagoknál legfeljebb stagnálás látszik, de nem árcsökkenés.

„A nyersanyagoknál nincs árcsökkenés és nem is várható rövid távon. A szálas anyagoknál szűk a kínálat, ez magasan tartja az árakat és év végéig nem valószínű a javulás. A más kritikusan fontos anyagokhoz képest a szárazépítési anyagok (főleg gipszkarton és gipszkarton rendszerek) nem drágultak olyan jelentősen, esetükben kisebb áremelkedésre számítunk.”

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.