2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az orosz gáz árát továbbra is euróban kell kifizetni, és az összeget a szokásos módon a Gazprom Banknak kell átutalni. 

Írásbeli tájékoztatást kért Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az orosz földgázszállítások elszámolási rendszerének tervezett átalakításáról egy szerdai telefonos megbeszélésen, amelyet az orosz államfő kérésére tartottak - hivatkozik az MTI a német kormány szóvivőjére.

Steffen Hebestreit közleménye szerint Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy aláír egy törvényt, amely szerint ugyan április 1-jétől a gázszállításokért rubelben kell fizetni, de ez nem jelent változást az európai szerződéses partnerek számára.    

Nem rubelben, euróban. Forrás: Pixabay
Nem rubelben, euróban. Forrás: Pixabay

"Mindez azt jelenti, hogy az orosz gáz árát továbbra is európban kell kifizetni és az összeget a szokásos módon a Gazprom Banknak kell átutalni, amelyet nem érintenek az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt bevezetett büntetőintézkedések. A bank a beérkezett pénzt rubelre váltja át" - fejtette ki Vlagyimir Putyin.   

A Reuters hírügynökségnek a német kormány szóvivője azt nyilatkozta a Putyin-Scholz telefonhívás után, hogy Németország euróban vagy dollárban fog fizetni az orosz gázért, lényegében nem fog változni semmi a fizetési rendszerben az európai partnerek számára annak ellenére, hogy Putyin korábban rubelelszámolást akart. 

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint az új helyzetet még nehéz értelmezni és egyelőre az oroszok még nem adták hivatalosan írásba a javaslataikat. Olaf Scholz "a beszélgetés során nem egyezett bele ebbe az eljárásba", csupán írásbeli tájékoztatást kért, hogy pontosabban megismerhesse.    

A német kormány továbbra is a legfejlettebb ipari államokat összefogó G7 csoportban kialakított álláspontot képviseli, miszerint "az energia-szállításokért kizárólag euróban vagy dollárban kell fizetni, ahogyan azt a szerződések előírják" - áll a közleményben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!