3p

2023. augusztusban a kivitel volumene 0,5 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 7,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva - közölte a KSH.

Az aktívum 665 millió euró volt, az egyenleg 2,3 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Júliushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,6, az importé 1,6 százalékkal csökkent.

2023. augusztusban:

  • A kivitel értéke 11,3 milliárd euró (4354 milliárd forint), a behozatalé 10,6 milliárd euró (4098 milliárd forint) volt.

2023. augusztusban az egy évvel korábbihoz képest:

  • Euróban kifejezve az export értéke 1,7, az importé 19 százalékkal csökkent.
  • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 0,8, a behozatalé 7,6 százalékkal mérséklődött.
  • A termék-külkereskedelmi egyenleg 2,3 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 44 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,0, a behozatalban 15 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 11 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 4,2, a dollárral szemben 11 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök 2022. augusztusi áron számított kivitele 0,5 százalékkal nagyobb, behozatala 15 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene kivitelben közel tizedével emelkedett, behozatalban ugyanekkora mértékben csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel tizedével, importvolumene kismértékben nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene tizedével, importvolumene több, mint tizedével mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben közel tizedével, a behozatalban pár százalékkal mérséklődött. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 0,3 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumennövekedéséhez, míg behozatalban 6,1 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumencsökkenését.

A feldolgozott termékek exportvolumene 4,2, importvolumene 8,7 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportban a gumigyártmány, importban az egyéb feldolgozott termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,3 százalékponttal csökkentette a teljes forgalom volumennövekedését, míg az importban 3,0 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumencsökkenését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!