2018. augusztus 29. 09:45

Programjaival magyarázta az államtitkár azt, hogy miért nem tud szeptember 15-ig eleget tenni a mátészalkai civiliek meghívásának. A találkozás azonban összejöhet. 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, évek óta egyre súlyosbodó problémát jelent már a Debrecen-Mátészalka vasútvonal állapota. A helyzet mára annyira kritikus lett, hogy szakemberek ismerték el: menetrendet is nagyon nehéz kialakítani rá, így a teljes felújítás halaszthatatlanná vált.

Ezt csak megerősíti az is, hogy van olyan szakasz a vonalon, ahogy egy csigajelmezbe öltözött férfi is képes volt lefutni a vonatot. A figyelemfelkeltő akció után egy videóüzenetben hívták meg a civilek Mátészalkára Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt. A csoportnak ezzel kapcsolatban két kérése volt:
1) Szeptember 15-ig várják az államtitkárt.
2) Vonattal érkezzen, hogy személyesen is megtapasztalhassa a közlekedési viszonyokat.

Az államtitkár azonban abban a formában, ahogy a meghívás szólt, nem tud eleget tenni a kérésnek, programjai nem teszik lehetővé, hogy szeptember 15. előtt ellátogasson Mátészalkára. Ez azonban nem jelent teljes elzárkózást, Mosóczi hozzátette ugyanis:

"Szeptember második felében vagy októberben, térségi programjaihoz kapcsolódva szívesen találkozok Önökkel, a közlekedési kérdéseik megvitatása végett."

A civileknek így egyelőre kicsit még várniuk kell a találkozóra, ahol 55 millió forintos megtakarítási javaslatot fognak az államtitkárral megismertetni. A csoport tagjai azt szeretnék elérni, hogy ezt az éves szinten megspórolt összeget forgassák vissza a Mátészalka környéki kötöttpályás közlekedésbe. Például újítsák fel a vasúti kocsik kárpitjait, tegyék komfortosabbá az illemhelyiségeket, vagy sűrítsék a vonatjáratokat. 

A csoportnak emellett több érvet is felsorakoztat a felújítás szüksége mellett:

  • A vonal mentén élők munkaerőpiaci mobilitása növekedhetne, ha alkalmas lenne a vasútvonal a 80 km/h-s sebességre.
  • A debreceni BMW-gyár elkészült járműveit is el kell szállítani a kereskedőkhöz, ami vasúton oldható meg a leghatékonyabban.
  • Mátészalka és környéke jelentős teherforgalmat is bonyolít, hiszen a megtermelt szemes terményeket Mátészalka és Nyírbátor környékéről szállítják belföldre és külföldre. A vasúti pálya állapota miatti magas menetindő többletköltséget okoz a fuvarozóknak.
  • A szabolcsi emberek számára könnyebben elérhető lenne a Debreceni Klinika és a hajdúsági megyeszékhelyen tanuló fiatalok életminőségében is pozitív változásokat eredményezne. Lehetőségük lenne úgy ingázni az otthonuk és az egyetem között, mint a Budapest elővárosában élőknek. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.