3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

A megyei önkormányzatok, a megyei jogú városok önkormányzatai, a fővárosi és a fővárosi kerületi önkormányzatok pénzügyi egyensúlya a feladatok és gazdálkodási feltételek lényeges változása nélkül fenntartható, rövidtávon rendszerszintű beavatkozást nem igényel – hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 66 legnagyobb önkormányzat pénzügyi kockázatait értékelő jelentést ismertető online sajtótájékoztatón. Az ÁSZ elnöke kiemelte: nem áll fenn az eladósodás rendszerszintű kockázata a 66 legnagyobb önkormányzatnál.

Az Állami Számvevőszék elnök közölte: január végén fejezték be az összes, tehát 3197 magyarországi önkormányzat, továbbá 1284 önkormányzati hivatal integritásának, korrupció elleni védettségének értékelését.  A koronavírus-járvány időszakában erősödött a magyar önkormányzati rendszer korrupció elleni védettsége – húzta alá Domokos László.

Domokos László, az ÁSZ elnöke (fotó: ÁSZ)Domokos László, az ÁSZ elnöke (fotó: ÁSZ)

Az ÁSZ elnöke emlékeztetett: a 2014-ig lezajlott adósságkonszolidációk eredményeként, továbbá az önkormányzatok feladatellátása átstrukturálásával rendszerszinten a települések pénzügyi helyzete helyreállt, így az addig adósságot „termelő" alrendszer a fenntartható működés irányába mozdult el. Ezzel együtt az önkormányzatok gazdálkodásából eredő veszélyek miatt az Állami Számvevőszék továbbra is kiemelt figyelmet fordít az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzetére ható kockázatok monitorizálására, a pénzügyi sérülékenységet okozó folyamatokra, az önkormányzati alrendszert veszélyeztető rendszeregyensúlyi kockázatokra annak érdekében, hogy a konszolidáció eredményei fenntarthatóak legyenek.

Az Állami Számvevőszék arra a következtetésre jutott, hogy az önkormányzati alrendszert érintő adósságkonszolidáció eredményeinek fenntarthatósága a 2018-2019. közötti időszakban a kialakított jogszabályi környezetben biztosított volt. A 2018-2019. évi beszámolók adatai alapján a megyei önkormányzatok, a megyei jogú városok önkormányzatai, a fővárosi és a fővárosi kerületek önkormányzatai pénzügyi egyensúlya a feladatok és gazdálkodási feltételek lényeges változása nélkül fenntartható, rövidtávon rendszerszintű beavatkozást nem igényel.

Mint mondta: a működési jövedelem fedezetet biztosított a felhalmozási költségvetés 2019. évi negatív egyenlegére, valamint a hitelek törlesztésére is, azonban a külső források visszafizetési kötelezettségének növekedése, az elindult fejlesztések finanszírozása és a kapcsolódó fenntartási kiadások kockázatforrást jelentenek az értékelt önkormányzatok eladósodására, ezért e kockázatok kezelése odafigyelést igényel – hívja fel a figyelmet az ÁSZ ma közzétett jelentése.

Domokos László aláhúzta: az eladósodás rendszerszintű kockázata nem állt fenn. A legnagyobb önkormányzatok pénzügyi pozíciója az ellenőrzött időszakban ugyan romlott valamelyest, viszont a vagyon növekedése a felmerülő pénzügyi kockázatokat mérsékelte, az eszközpótlásról az önkormányzatok gondoskodtak. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.