3p

A megyei önkormányzatok, a megyei jogú városok önkormányzatai, a fővárosi és a fővárosi kerületi önkormányzatok pénzügyi egyensúlya a feladatok és gazdálkodási feltételek lényeges változása nélkül fenntartható, rövidtávon rendszerszintű beavatkozást nem igényel – hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 66 legnagyobb önkormányzat pénzügyi kockázatait értékelő jelentést ismertető online sajtótájékoztatón. Az ÁSZ elnöke kiemelte: nem áll fenn az eladósodás rendszerszintű kockázata a 66 legnagyobb önkormányzatnál.

Az Állami Számvevőszék elnök közölte: január végén fejezték be az összes, tehát 3197 magyarországi önkormányzat, továbbá 1284 önkormányzati hivatal integritásának, korrupció elleni védettségének értékelését.  A koronavírus-járvány időszakában erősödött a magyar önkormányzati rendszer korrupció elleni védettsége – húzta alá Domokos László.

Domokos László, az ÁSZ elnöke (fotó: ÁSZ)
Domokos László, az ÁSZ elnöke (fotó: ÁSZ)

Az ÁSZ elnöke emlékeztetett: a 2014-ig lezajlott adósságkonszolidációk eredményeként, továbbá az önkormányzatok feladatellátása átstrukturálásával rendszerszinten a települések pénzügyi helyzete helyreállt, így az addig adósságot „termelő" alrendszer a fenntartható működés irányába mozdult el. Ezzel együtt az önkormányzatok gazdálkodásából eredő veszélyek miatt az Állami Számvevőszék továbbra is kiemelt figyelmet fordít az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzetére ható kockázatok monitorizálására, a pénzügyi sérülékenységet okozó folyamatokra, az önkormányzati alrendszert veszélyeztető rendszeregyensúlyi kockázatokra annak érdekében, hogy a konszolidáció eredményei fenntarthatóak legyenek.

Az Állami Számvevőszék arra a következtetésre jutott, hogy az önkormányzati alrendszert érintő adósságkonszolidáció eredményeinek fenntarthatósága a 2018-2019. közötti időszakban a kialakított jogszabályi környezetben biztosított volt. A 2018-2019. évi beszámolók adatai alapján a megyei önkormányzatok, a megyei jogú városok önkormányzatai, a fővárosi és a fővárosi kerületek önkormányzatai pénzügyi egyensúlya a feladatok és gazdálkodási feltételek lényeges változása nélkül fenntartható, rövidtávon rendszerszintű beavatkozást nem igényel.

Mint mondta: a működési jövedelem fedezetet biztosított a felhalmozási költségvetés 2019. évi negatív egyenlegére, valamint a hitelek törlesztésére is, azonban a külső források visszafizetési kötelezettségének növekedése, az elindult fejlesztések finanszírozása és a kapcsolódó fenntartási kiadások kockázatforrást jelentenek az értékelt önkormányzatok eladósodására, ezért e kockázatok kezelése odafigyelést igényel – hívja fel a figyelmet az ÁSZ ma közzétett jelentése.

Domokos László aláhúzta: az eladósodás rendszerszintű kockázata nem állt fenn. A legnagyobb önkormányzatok pénzügyi pozíciója az ellenőrzött időszakban ugyan romlott valamelyest, viszont a vagyon növekedése a felmerülő pénzügyi kockázatokat mérsékelte, az eszközpótlásról az önkormányzatok gondoskodtak. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!