<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

A megyei önkormányzatok, a megyei jogú városok önkormányzatai, a fővárosi és a fővárosi kerületi önkormányzatok pénzügyi egyensúlya a feladatok és gazdálkodási feltételek lényeges változása nélkül fenntartható, rövidtávon rendszerszintű beavatkozást nem igényel – hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 66 legnagyobb önkormányzat pénzügyi kockázatait értékelő jelentést ismertető online sajtótájékoztatón. Az ÁSZ elnöke kiemelte: nem áll fenn az eladósodás rendszerszintű kockázata a 66 legnagyobb önkormányzatnál.

Az Állami Számvevőszék elnök közölte: január végén fejezték be az összes, tehát 3197 magyarországi önkormányzat, továbbá 1284 önkormányzati hivatal integritásának, korrupció elleni védettségének értékelését.  A koronavírus-járvány időszakában erősödött a magyar önkormányzati rendszer korrupció elleni védettsége – húzta alá Domokos László.

Domokos László, az ÁSZ elnöke (fotó: ÁSZ)Domokos László, az ÁSZ elnöke (fotó: ÁSZ)

Az ÁSZ elnöke emlékeztetett: a 2014-ig lezajlott adósságkonszolidációk eredményeként, továbbá az önkormányzatok feladatellátása átstrukturálásával rendszerszinten a települések pénzügyi helyzete helyreállt, így az addig adósságot „termelő" alrendszer a fenntartható működés irányába mozdult el. Ezzel együtt az önkormányzatok gazdálkodásából eredő veszélyek miatt az Állami Számvevőszék továbbra is kiemelt figyelmet fordít az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzetére ható kockázatok monitorizálására, a pénzügyi sérülékenységet okozó folyamatokra, az önkormányzati alrendszert veszélyeztető rendszeregyensúlyi kockázatokra annak érdekében, hogy a konszolidáció eredményei fenntarthatóak legyenek.

Az Állami Számvevőszék arra a következtetésre jutott, hogy az önkormányzati alrendszert érintő adósságkonszolidáció eredményeinek fenntarthatósága a 2018-2019. közötti időszakban a kialakított jogszabályi környezetben biztosított volt. A 2018-2019. évi beszámolók adatai alapján a megyei önkormányzatok, a megyei jogú városok önkormányzatai, a fővárosi és a fővárosi kerületek önkormányzatai pénzügyi egyensúlya a feladatok és gazdálkodási feltételek lényeges változása nélkül fenntartható, rövidtávon rendszerszintű beavatkozást nem igényel.

Mint mondta: a működési jövedelem fedezetet biztosított a felhalmozási költségvetés 2019. évi negatív egyenlegére, valamint a hitelek törlesztésére is, azonban a külső források visszafizetési kötelezettségének növekedése, az elindult fejlesztések finanszírozása és a kapcsolódó fenntartási kiadások kockázatforrást jelentenek az értékelt önkormányzatok eladósodására, ezért e kockázatok kezelése odafigyelést igényel – hívja fel a figyelmet az ÁSZ ma közzétett jelentése.

Domokos László aláhúzta: az eladósodás rendszerszintű kockázata nem állt fenn. A legnagyobb önkormányzatok pénzügyi pozíciója az ellenőrzött időszakban ugyan romlott valamelyest, viszont a vagyon növekedése a felmerülő pénzügyi kockázatokat mérsékelte, az eszközpótlásról az önkormányzatok gondoskodtak. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.