2020. február 26. 11:33

Még január közepén is több ezer vállalkozást soroltak az egyszerűsített vállalkozói adó alá, pedig elsejével megszűnt ez az adófajta.

A tavalyi volt az utolsó év, amikor még az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerint lehetett adózni, ez a lehetőség 2020-tól ugyanis megszűnt. Megpróbáltuk megtudni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, hogyan döntöttek a vállalkozások: új adót választottak, vagy inkább megszűntették a tevékenységüket.

Sokan hagyták az utolsó pillanatra a döntést Sokan hagyták az utolsó pillanatra a döntést

A válaszra jó sokat kellett várnunk, mert az előző év utolsó napjaiban dömpingszerűen érkeztek be a nyilatkozatok az adóhatósághoz, ezek feldolgozására pedig egy hónap állt a szervezet rendelkezésére.

Erre vezethető vissza, hogy elvileg január elsejével már senki nem tartozhatna eva-körbe, de a hatóság január 10-én még mindig nyilvántartott 5428 evás adózót (köztük 801 egyéni vállalkozót és 4627 társas vállalkozást). Ők valójában már nem így adóznak, csak a tavalyi év végén tett bejelentések feldolgozása miatt még állományban vannak. Mint ahogy az új év elején is érkeztek még be "kötetlen formában" nyilatkozatok a NAV tájékoztatása szerint.

Amit biztosan tudni lehet: tavaly év elején még 19 768-an tartoztak az eva alá (4477 egyéni vállalkozás és 15 291 társas), míg az év utolsó napján 16 011 evást tartottak nyilván (egyéni: 3298, társas: 12 713). Ezek a számok arról árulkodnak, hogy bár az eva kivezetéséről már nyár közepén megjelent a törvény, az érintett vállalkozások nehezen tudtak dönteni a folytatásról. Ennek részben az információhiány lehetett az oka - amit tetézett az egyik kézenfekvő választás, a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) átalakításával, szigorításával kapcsolatos kamarai és kormányzati szándék nyilvánosságra kerülése -, másrészt jellemző a magyarokra, hogy mindent az utolsó pillanatra hagynak.

3757-en azonban képesek voltak dönteni az év folyamán. Közülük a NAV tájékoztatása szerint 2071-en (vagyis 55 százalék) a KATA szerinti adózást választotta, 77-en a kisadózó vállalkozások adóját (KIVA), 643 adózó eva-alanyisága egyéb, a jogszabályokban meghatározott okból szűnt meg, további 966 evás vállalkozás pedig megszűnt.

Vagyis a többség a katát választotta, még a módosításról szóló hírek ellenére is - bár azt nem tudjuk, hogy ezek a döntések a KATA  szigorításának tavaly őszi belengetése előtt születtek-e meg, vagy már annak tudatában (a tippünk az, hogy inkább az előbbi). Illetve elég sokan választották a megszűnést. Miközben a döntést segíteni hivatott kormányzati kommunikáció a kivát propagálta, ám a jelek szerint erre kevésbé voltak fogékonyak a vállalkozások. A kiva ugyanis a jelentősebb bérköltség mellett működő cégeknek kedvez, vagyis összetettebb működést feltételez, míg a kata egyszeri havi fix adó megfizetésével letudható.

Feltehetően hasonló arányok érvényesek a 2019 utolsó napjaiban még eva alá tartozókra is, akiknek a nyilatkozatai még feldolgozásra várnak.

Illetve nem lenne meglepő, ha a megszűnők nagyobb arányt képviselnének. Az evás cégek aktivitása sokat gyengült az elmúlt években, sokan biztonsági megoldásnak tartogatták egyéb működő vállalkozásuk mellett. Mivel kényszer szülte megoldás kellett, feltételezhetően inkább lemondtak ezekről a vállalkozásokról, mintsem egy új adóformába vigyék át azt. Főleg, hogy egyre erőteljesebb üzenetek érkeznek a kormány felől a messze legnépszerűbb adóféle, a kata ellenőrzésének szigorításáról, ami befolyással lehetett az utolsó pillanatra hagyott adózási döntésekre.