<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az iparűzési adó kormányzati megfelezése nagy aggodalmat okozott még az év elején az önkormányzatoknál, de Budapest esetében az infláció megoldotta a problémát. Így belefér a keretbe az ingyenes BKV a 14 év alattiaknak.

Januárban még egymást követték azok a hírek, melyek szerint az iparűzési adó kormányzati megfelezése a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók számára már nem fér bele Budapest költségvetésébe, ezért ha a kormány nem kompenzálja a kieső 15-20 milliárd forintot, akkor november környékén becsődöl a főváros. Május végére derült ki, hogy a kormány mindössze 23 milliárd forinttal kompenzálja 27 település veszteségeit. Nem kapott támogatást Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Siófok, Tatabánya és Budapest sem.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes (jobbra) Fotó: Vég Márton
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes (jobbra) Fotó: Vég Márton

Mostanra azonban kiderült, hogy váratlan helyről érkezett segítség a bajba jutott önkormányzatoknak. A fővárosi önkormányzat 139 milliárd forint iparűzési bevétellel számolt 2021-re. Ebből már 10 százalék kiesése is megoldhatatlan problémákat jelentett volna a fővárosi közszolgáltatások üzemeltetésében. A becsült kiesés jóval meghaladta ezt. 

Tudjuk hozni a tervezett 139 milliárd forintos adóbevételt

- hangzott el kérdésünkre Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes pénteki sajtó háttérbeszélgetésén.

Ennek oka pedig az infláció. Mivel a helyi iparűzési adó árbevétel-arányos, az iparűzési adóbevétel jelentős részét kitevő nagyvállalati kör gazdasági teljesítménye pedig a vártnál kevesebbet csökkent, ezért a kkv-szektor kisebb hozzájárulása nélkül is tartható a tervezett 139 milliárd forintos költségvetési bevétel.

Az MNB arra számít, hogy a fogyasztóiár-index ősszel a bázishatások következtében átmenetileg újra emelkedik (júliusban ez 4,6 százalék volt), így a drágulás üteme év végéig a jegybanki toleranciasáv felett (ez 4 százalék) felett alakul. Akár az 5 százalék feletti szintet is meghaladhatja.

Ki járt jól?

Mindebből természtesen az is következik, hogy azok a nagyvárosok járhattak jól, akik egyrészt kormányzati kompenzációt is kaptak, valamint az inflációs hatás miatt eleve nem csökkent az iparűzési adóbevétel. A fideszes vezetésű Debrecen nevezhető a legnagyobb kedvezményezettnek, hiszen 2,9 milliárd forint kormányzati kompenzációt kaptak.

Néhány napja azonban újra olyan hírek érkeztek a budapesti városházáról, hogy kritikus helyzetben van a főváros működésének finanszírozása, részben a kormányzat megszorító politikája miatt, mert nem érkezett meg egy 12 milliárd forintos normatív támogatás, amiből a tömegközlekedés működését lehet finanszírozni.

Ezért volt sokak számára furcsa, hogy Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés szeptember eleji következő ülésének napirendjén szerepel a 14 év alattiak ingyenes tömegközlekedése. Fel is tette a logikus kérdést a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE), hogy ha kritikus helyzetben van a fővárosi költségvetés, akkor mégis miből fedezik ezt a szociális intézkedést, amely amúgy szerepelt Karácsony Gergely választási ígéretei között.

Elsőre valóban furcsának tűnhet ez a kettősség. A jegyár-bevételeinkkel óriási probléma van. Például 2019 első felében 34,8 milliárd forint bevételünk volt, idén júniusig viszont csak 18 milliárd forint. A béreket viszont fizetni kell, a költségeink fixek. Ezért kitörési pontokat kell találnunk

- magyarázta Kiss Ambrus. 

Nincs szó hatalmas összegről: szeptembertől decemberig ez 320 millió forintos mínuszt jelent, így a főváros becslései szerint éves szinten még az egymilliárd forintos határt sem éri el a kiesés az új utazási kedvezmény miatt. Másrészt a városvezetés abban reménykedik, hogy az intézkedés hatására a gyerekek szülei is újra a tömegközlekedést választják az autó helyett, így pedig a felnőtt bérletek többlet értékesítése fedezheti is ezt az egymilliárd forintos költséget.

Más téma, de szintén a szeptemberi közgyűlés napirendje között szerepel, hogy Budapest új hatósági szerződést köt a Sziget Fesztivállal a közterület-használattal kapcsolatban. Az eddigi 2017-2021 szerződés ugyanis lejárt. Az új szerződés viszont már 10 évre szól, emeltek is a fesztivál által fizetendő díj mértékén, de ennek összege egyelőre nem publikus.