<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az orosz és az ukrán diplomácia is reagált a gazdasági döntésre.

A washingtoni orosz nagykövetség a Telegramon megosztott üzenetében „a szabadpiaci elvek átírásának” nevezte az intézkedést, hangsúlyozva, hogy „az efféle lépések elkerülhetetlenül a bizonytalanság és a nyersanyagárak növekedését eredményezik”. A nagykövetség kiemelte: az ilyen „veszélyes és törvénytelen” eszközök alkalmazása ellenére nem tartják kérdésesnek, hogy az orosz olajra változatlanul lesz kereslet.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője örömmel fogadta a hírt, hogy a G7-országok és Ausztrália is csatlakoznak az árplafon bevezetéséhez, ugyanakkor túl magasnak tartotta a megszabott összeget. „Annak érdekében, hogy minél gyorsabban csapást mérjünk az orosz gazdaságra, 30 dollárra (12 ezer forint) kell csökkenteni (az ársapkát)” – írta Jermak a Telegramon.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Uniós és a G7-ek pénteken megegyeztek a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz. Az árplafonról szóló pénteki döntést egyeztetéses vita előzte meg, Lengyelország ugyanis alacsonyabb árat szabott volna meg, mint amiben végül megállapodtak.

Az áramximalizáló egyezményhez szombaton Ausztrália is csatlakozott.