3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A vidéki kisvárosban élő ügyvéd napja ugyanúgy indult, mint az elmúlt években bármikor. Akkor még nem gondolta, hogy olyanra információra bukkan, ami ennyire felforgatja a magyar közéletet. 

Az ügyvéd régi szokása, hogy minden reggel átolvassa a jogtárban a Kúria friss döntéseit. Így tett február 1-jén is, amikor megnyitotta a BH.2024.3 számú határozatot, ami januárban jelent meg a Kúriai Döntések nevű folyóiratban, és egy tavaly szeptemberi döntésről szólt. Nem hitt a szemének, amikor azt olvasta, hogy a II. rendű terhelt elnöki kegyelmet kapott, elengedték a büntetéséből hátralévő időt, és még büntetett előéletű sem lesz.

Egy gyors Google-keresés után már biztos volt benne, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatójának pedofilügyét eltussoló K. Endre kapott kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnöktől. Minden részlet stimmelt: az időpontok, a vádlottak beosztása és a kiszabott büntetés is - írja a Telex

Nem gondolta, hogy ekkor hordereje lesz annak, amit talált. Fotó: Facebook/Varga Judit
Nem gondolta, hogy ekkor hordereje lesz annak, amit talált. Fotó: Facebook/Varga Judit

Az ügyvéd ezután elküldte több újságnak a Kúria döntését, amivel kirobbantotta a NER tizennégy évének legnagyobb politikai botrányát, amibe belebukott a köztársasági elnök, a Fidesz EP-listavezetője, az Orbán-kormány korábbi igazságügyi minisztere és részben a református egyház vezetője is. A kegyelmi ügy káoszt és bizonytalanságot okozott a Fideszben, és az ellenzék kezébe pedig politikai muníciót adott.

A hír először a 444-en jelent meg, és pár óra alatt végigsöpört a teljes magyar sajtón. Ezek után február 10-én bejelentette lemondását Novák Katalin, majd nem sokkal később Varga Judit is, még később Balog Zoltán a zsinati elnöki posztjáról. 

Az ügyvéd nem gondolta volna, hogy ekkora botrány lesz K. Endre elnöki kegyelméből. Úgy volt vele, hogy talán valahol lehozzák a hírt, de eszébe sem jutott, hogy ilyen következményei lesznek az ügynek. 

„Nem egy nagy szellemi teljesítmény, amire büszkének kéne lennem. Tulajdonképpen a Kúria hozta nyilvánosságra K. Endre elnöki kegyelmét, még ha anonimizált formában is, én csupán felhívtam rá a független sajtó figyelmét, a kegyelem miatti felháborodásom miatt” - mondja az ügyvéd.

A botrány kirobbantó emailt azért kinyomtatta magának és eltette emlékbe, amit a követkemények fényében akár kordokumentumnak is nevezhetünk.

Az ügyvéd szeretne anonim maradni. Elmondása szerint még a közvetlen környezetében sem tudják, hogy ő küldte körbe a sajtónak a botrányt kirobbantó kúriai határozatot, de nem zárta ki, hogy az ügy politikaitörténeti jelentősége miatt később egy hosszabb írással megjelenik a nyilvánosság előtt. Saját magáról annyit árult még el, hogy mindig is érdekelte a közélet és a politika, de egyáltalán nincsenek fideszes kapcsolatai, Varga Judit exférjét, Magyar Pétert sem ismeri. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!