4p

Júniusban még 465 millió forintot ért a balatonszemesi ingatlan, júliusban már 350 millió forint is elég lehet a sikeres licitáláshoz. 

Jelentős árengedménnyel árverezi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) az Országos Mentőszolgálat balatonszemesi üdülőjét, derül ki az MNV árverési oldaláról. Az üdülő állami tulajdon, a mentősöknek pedig csak vagyonkezelői jogaik voltak. A júniusi árverést eredménytelenül zárták, akkor még 465 millió forintért árulták a 2200 négyzetméteres ingatlant, de nem érkezett licit. A mostani második kiírásban viszont már csak 350 millió forint a kikiáltási ár, vagyis 115 millió forintot engedtek az árból. Ez így már nagyon kedvezményesnek tűnik. Az ugyanis az árverés hirdetményéből is kiderül, hogy:

  • csupán egy parti sáv választja el a Balaton parttól,
  • a főépület jó műszaki állapotú; felújítása a 2010-es évek első felében történt,
  •  per-, teher- és igénymentes.

Ebben az esetben nem arról van szó, hogy egy évtized óta használaton kívüli, lerobbant állapotú balatoni üdülőt próbál eladni az állam, hanem egy folyamatosan használt és teljesen jó állapotban lévő ingatlant. A licit július 9-én indul és július 11-én már győztest is hirdethetnek.

Próbáltunk lépéseket tenni, hogy ne adják el a mentősök üdülőjét, mert így a rászoruló mentős családoktól veszik el a balatoni nyaralás lehetőségét, de nem jártunk sikerrel, mert a döntést már meghozták

- mondta lapunknak Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete elnöke. Idén nyárra már nem is hirdették meg a turnusokat.

Vége a mentősök balatoni nyaralásának
Vége a mentősök balatoni nyaralásának

Ez hatalmas üzlet lehet, Balatonszemes ugyanis mostanában a különböző ingatlanfejlesztők egyik kedvenc települése lett, ahol egymást érik a lakóparkos építkezések. Lapunk írta meg 2021-ben, hogy a Nagygyörgy Tibor által tulajdonolt Biggeorge Property Zrt. érdekkörébe tartozó ingatlanbefektetési alap vette meg a kikötőnél lévő állami Hattyú kempinget, ahova hatalmas lakóparkot épít. Balatonszemes központjában, közvetlen vízpart mellett, az egykori Lido kemping helyén pedig épül már a harmadik társasház 85 lakással, amelyben 58 millió forintról indulnak az árak. Ebből is látszik, hogy mekkora üzlet lehet majd valakinek, ha megszerzi a mentősök üdülőjét 350 millió forintért.

Azt egy ideje már lehet tudni, hogy a mentősök üdülőjét is eladná az állam. A Válasz Online írta meg tavaly nyáron, hogy a nyilvánosság kizárásával készült munkaanyag tanúsága szerint a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium 74 darab értékes állami ingatlan, döntően tóparti üdülők eladására készül. A lap is kiemelte, hogy a legértékesebbek közé tartozik a volt közutas üdülő Balatonföldváron és a mentősök üdülője Balatonszemesen, közvetlenül a szabadstrand mellett. A nagy vagyonértékesítésből remélt 32 milliárd forint költségvetési szinten nem jelentős tétel. A kormányfő szerint az a helyes, hogyha az állam nem foglalkozik üdülők fenntartásával, inkább fizetésemelést ad, hogy az állami szervek dolgozói tudjanak nyaralni, pihenni. A miniszterelnök legfeljebb egy-két olyan üdülő megtartását tartja szükségesnek, „amelyeknek történelmi jelentősége van, többet nem”.

Egy rózsadombi villa eladásából már szépen keresett az állam. A Bolyai utcában sikerült eladni az Alpár Ignác által saját maga és családja számára 1899-1903 között tervezett, majd átalakított és bővített, utoljára gyermekotthonként működő épületegyüttest kétmilliárd forintért.

1945-ben a villát államosították, falai közé a Bolyai János Természettudományi Népi Kollégium költözött. Ekkor Alpár özvegye, második felesége, Csesznák Ilona Balatonföldvárra költözött le. 1969-től a Bolyai utcai villának Budapest Főváros a tulajdonosa, évtizedeken át a gyermekvédelem szolgálatában állt a ház

- olvasható leírás a Mesélő Házak oldalán. A ház az utcáról nem, vagy csak alig látszik. Meredek telek tetején, fák mögött bújik meg, kétkarú lépcsőjének felső szakasza eredetinek tűnik. A leírás szerint a villa 2004 novembere óta műemlék, amely tény nem sokat látszik segíteni értékei megmenthetőségén: az épület süllyed, több helyen ázik, fűtetlen, folyamatos őrzése ellenére rendszeresen betörtek. A vevő egyelőre ismeretlen, de június 11-én 2 milliárd forintért új gazdája lett a háznak.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!