Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Nem teljesültek a turisztikai és vendéglátós szakmai szervezetek válságkezelő javaslatai, így a kormány történelminek nevezett csomagja ellenére tömeges elbocsátások lehetnek az ágazatban.

Az Orbán-kormány által történelminek nevezett és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által kedden bemutatott gazdasági mentőcsomag gyakorlatilag egyik elemét sem tartalmazza annak a válságkezelő javaslatcsomagnak, amit a turisztikai és vendéglátó szakmai szervezetek küldtek meg a kormánynak annak érdekében, hogy rövid időn belül ne kényszerüljenek tömeges elbocsátásra az ágazatban.

"A vállalkozások bevétel nélkül, munka nélkül gyakorlatilag nem tudnak bért fizetni a munkavállalóknak, így rövid időn belül tömeges elbocsátásokra kerülhet sor az ágazatban. Nincs munkajogilag olyan státusz, amelyben 3 hónapon keresztül munkavégzés nélkül megtartható az alkalmazott munkavégzés nélkül, úgy, hogy a társadalombiztosítási jogviszonya megmaradjon, és a létfenntartásához egy minimális szociális támogatást kapjon" - írta például a Magyar Vendéglátók Ipartestülete. A szállodaszövetség is csatlakozott ahhoz az elképzeléshez, hogy rendkívüli munkajogi státuszt vezetett volna be: bérfizetés helyett szociális támogatásban részesíthessék volna a munkavállalókat, a munkaadó pedig később az ezen a címen kifizetett szociális támogatásokat (a következő 3 éven keresztül) a szociális hozzájárulási adóból levonhatná.

Ezt kérte tehát a szakma annak érdekében, hogy ne legyenek tömeges elbocsátások. Ehhez képest a kormány történelmi csomagjában mindössze annyi szerepel, hogy rövidített munkaidőre, 70 százalékban átvállalja a bérköltséget az állam 3 hónapra. A turizmusban, vendéglátásban viszont nincs rövidített munkaidő, egy pincér, szobalány egyáltalán nem tud dolgozni, hiszen a szálloda, étterem hónapokig bezárt. Így maximum látszólagos munka színleléséről lehetne szó: úgy tesznek papíron, mintha a pincér dolgozna, miközben igazából otthon ül. Így pedig igazából a munkaadó és az állam is munka nélkül fizetne ki bért a munkavállalónak, ezt pedig vélhetően számos vállalkozó nem engedheti meg magának.

Szintén javasolta az ágazat a 4 százalékos turisztikai hozzájárulás fizetési kötelezettségének eltörlését a veszélyhelyzet megszűnését követő 12 hónapig, de legalább 2020. december 31-ig. Ez sem történt meg, maradt a június 30-ig érvényes engedmény. Szintén szükségesnek tartották volna a járulék- és adókedvezmények határidejének meghosszabbítását legalább 2020. december 31-ig. Ez sem történt meg, maradt a június 30-ig érvényes engedmény. Kérte a szakma a kormánytól, hogy a helyben fogyasztásra érvényes kedvezményes (5 százalékos) áfa-kulcs átmenetileg az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás esetén is alkalmazható legyen a vendéglátóhelyek számára. Ez sem történt meg.

Ehelyett a kormány bejelentette, hogy év végéig eltörlik az idegenforgalmi adót. Ez egy helyi adó, ami az önkormányzatok költségvetését gyarapította, nem a központi költségvetést. Így az önkormányzatok esnek el bevételektől. Másrészt ezt a vendégek fizették minden éjszaka után, de mivel minden hotel eleve zárva, így jelenleg amúgy sem fizetne senki idegenforgalmi adót. A turizmus beindulása után pedig nem érthető, hogy miért marad 0 százalékos az idegenforgalmi adó. Nincs olyan vendég, akit az idegenforgalmi adó mértéke tart vissza vagy éppen motiválna utazásra.

A külföldinek nincs SZÉP-kártyája

A belföldi turizmust valóban élénkítheti majd, hogy 17,5 százalékról 4 százalékra csökkentik a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adóját. A csökkentés elsősorban a munkaadók számára lesz könnyebbség. Ez az intézkedés már szintén arra az időszakra vonatkozik, amikor már lehet utazni, kinyitnak a szállodák. Azt azonban érdemes tudni, hogy bár a SZÉP-kártyás költések valóban kimagaslóan pörögtek, az erről érkező bevételek csak eltörpülő részét alkották a hazai szállodaiparnak. A magyarországi vendégéjszakák 40-45 százaléka Budapesten realizálódik, ahol minimális a belföldi vendég, ellenben az árbevétel közel kétharmada külföldi utazótól származik, akik nem tudnak SZÉP-kártyával fizetni. Így a hazai turizmus akkor menekül meg, ha a fő küldőpiacaink (Németország, Ausztria, USA, Olaszország, Nagy-Britannia) úgy vészelik át a válságot, hogy marad pénzük és bizalmuk az utazáshoz.

Szintén új bejelentésnek szánták, hogy a turizmusban fejlesztési és felújítási hitelprogramok lesznek, hogy magasabb szolgáltatási színvonalat tudjanak nyújtani az iparágban dolgozó cégek az újrainduló ágazátban - ezekre 600 milliárd forintot szánnak. Eddig is volt ilyen hitelprogram, Kisfaludy programnak hívják. A kormány még 2017-ben hirdette meg a Kisfaludy programot 300 milliárd forintos keretösszeggel 2019 és 2030 között. Azóta több szállodát építenek, illetve újítottak fel a segítségével, a pénzből sokszor kormányközeli tulajdonosi körök szálláshelyei szépülhettek meg kormányközeli építőipari cégek segítségével. A turizmus azonban leállt a koronavírus-járvány miatt és nem valószínű, hogy a jövőben sok új szállodára lenne szükség az országban. Ennek ellenére arról nem hallani, hogy a Kisfaludy programot felfüggesztették volna. Sőt, a kormány március közepén úgy döntött: a program keretösszegét 300 milliárd forintról 581,3 milliárd forintra emelte. Ez pedig az a 600 milliárd forint lehet, amit Palkovics László bejelentett, mint újdonságot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.