Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Mind a panel, mind a tégla lakások drágultak az idei első háromhavi adásvételek alapján. A kormányzati keresletélénkítés további áremelkedést vetít előre mind az új, mind a használt piacon, így idén akár 11-13 százalékos növekedés jöhet 2020-hoz képest.  Mindez azt is sejteti, hogy még a többmilliós kedvezményre jogosultak közül is sokan lesznek olyanok, akik inkább az újakhoz képest még mindig olcsóbb használt piacon akarják majd megoldani lakhatásukat.

Az elmúlt hónapokban többször is jeleztük, hogy több tényező együttes hatására nemhogy csökkennének, inkább növekednek a lakásárak. Ez az emelkedés töretlen, s most már egyre több közvetlen bizonyíték is van ezen állításunk helyességére. 

Az újaknál hiába vezették be az öt százalékos áfát, annyi az ezt kioltó tényező, hogy csak kevés projektnél volt hajlandó csökkenteni az árat a fejlesztő. Legjobb esetben is stagnáltak az árak, több helyütt emelés is történt, átlagosan 3-5 százalékkal. A felfokozott kereslet (halasztott vásárlások, most életbe lépett állami támogatások, új hitelek - a szerk.) miatt nem indokolt az árak mérséklése a beruházói oldalról. Eleve nem ömlött a piacra annyi új lakás, hogy túlkínálat legyen, ettől még évekre vagyunk, ha egyáltalán valaha is eljutunk oda. Most márciusban pont ugyanannyi (42 darab) beruházás indult, mint 2020 márciusában, miközben 13 százalékkal kevesebb lakás közül lehetett válogatni a megelőző év azonos hónapjához képest.

Az országban szinte mindenütt nőtt az új lakások ára (fotó: Mester Nándor)Az országban szinte mindenütt nőtt az új lakások ára (fotó: Mester Nándor)

Az áremelést maguk a fejlesztők is megerősítették és ezt nyomon lehet kísérni a nagy közvetítő láncok által feltett hirdetéseken is. Vidéken 643 ezer forintos átlagos négyzetméterárat tapasztaltunk, ez  9,5 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Ez az árszint már eléri a külső pesti kerületek használt lakásainak négyzetméterárát. A megyei jogú városok között Debrecenben alakult ki a legdrágább fajlagos ár (838 ezer forint/négyzetméter), amelyet Veszprém követ (715 ezer forint/négyzetméter). A legkevésbé Hódmezővásárhelyen fog a fejlesztők ceruzája, ott  mintegy 400 ezer forintos négyzetméterárral kell számolni - közölte az Otthon Centrum.

A fejlesztők tudatosan csak annyit dobnak a piacra, amennyit biztonsággal eladnak, illetve amit a még mindig érzékelhető munkaerőhiány miatt fel tudnak építtetni a kivitelezőkkel.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.