2018. május 14. 21:01
MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fokozta a nyomást a német kormányra, azt javasolva, hogy növelje az állami beruházásokat a magas kereskedelmi többlet csökkentésének érdekében.

A szokásos, évenkénti felülvizsgálat után készített és hétfőn közzétett zárónyilatkozatban a valutaalap szakértői azt is szorgalmazták, hogy a német kormány fontolja meg a nyugdíjrendszer és a munkaerőpiac reformját a munkában eltöltött évek növelésének érdekében. Ez azt eredményezhetné, hogy emelkedne az idősebb munkavállalók száma, kevesebb nyugdíjcélú megtakarításra lenne szükség, és csökkenne az időskori szegénység kockázata.

A valutaalap és az Európai Bizottság hosszú ideje unszolja Németországot, hogy a bérek és a beruházások növelésével ösztönözze a hazai keresletet, mert ezzel csökkenthetné a globális kereskedelmi egyensúlytalanságokat. Megválasztása óta Donald Trump amerikai elnök is többször bírálta Németországot erős exportja miatt.

A valutaalap rámutatott, hogy a termelékenység fokozásával és a beruházások növelésével Németország erősíteni tudja hosszú távú gazdasági növekedési potenciálját és csökkenteni tudja folyó fizetési mérlegének makacsul nagy többletét.  "Az új kormánykoalíciós megállapodás több kedvező intézkedést tartalmaz, amelyekkel továbbra is kezelik ezen kihívások egy részét. A kedvező gazdasági környezet lehetőséget nyújt az új kormánynak arra, hogy erőteljesebb politikai akciókat hajtson végre" - hangoztatták a valutaalap szakértői.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója januárban arra figyelmeztetett, hogy a folyó fizetési mérlegek többletének felduzzadása olyan országokban, mint például Németország, részben felelőssé tehető a protekcionizmus felerősödéséért a világ más tájain.

A német gazdaság már a kilencedik egymást követő évben nőtt tavaly, és 2014 óta a kormány egyensúlyban tartja a költségvetést. Bár a rövid távú kilátások robusztus növekedést ígérnek, a valutaalap kockázatokat is lát.

"A protekcionizmus növekedése, a geopolitikai bizonytalanságok vagy az euróövezet reformprogramjának megfeneklése kedvezőtlen hatást gyakorolhat az exportkilátásokra és a befektetésekre, és újraélesztheti a pénzügyi nehézségeket" - vélik az IMF szakértői, akik 2,5 százalékos gazdasági növekedést jósolnak az idei évre Németországnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.