3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A legfrissebb konvergenciaprogram alapján, ha igaza lesz az Orbán-kormánynak, akkor minden évben prémiumot kaphatnak a nyugdíjasok. 

Minden évben három nagy kérdés fogalmazódik meg a nyugdíjakkal kapcsolatban: 

  • mennyi lesz az év eleji emelés mértéke?
  • szükség van-e nyugdíjkorrekcióra?
  • lesz-e nyugdíjprémium? 

Egyiket sem könnyű megválaszolni, pontosan és biztosan pedig még nehezebb, főleg a jelenlegi, bizonytalansággal teli gazdasági környezetben. Nem véletlen, hogy az elmúlt kevesebb mint egy évben háromszor is "módosította" a kormány a nyugdíjak emelésének mértékét. Eredetileg - az idei évi költségvetés elfogadásakor - 3 százalékkal tervezték növelni az ellátásokat, majd az év vége felé, látva az elszálló inflációt, 5 százalékra emelték ezt a mértéket. Múlt héten pedig eldöntötték, hogy már most jelentős nyugdíjkiigazításra van szükség az árak robbanása miatt, ezért július elsejétől 3,9 százalékos plusz és visszamenőleges emelésről határozott a kormány

Hasonlóan nehéz, ám valamilyen szempontból mégis egy fokkal biztosabban lehet meghatározni a GDP-re vonatkozó várakozásokat. Ebben az esetben ugyanis néhány tizednyi vagy akár fél százalékpontos elmozdulás sem biztos, hogy gyökeresen megváltoztat bizonyos kijelentéseket. Például azt, hogy lesz-e nyugdíjprémium vagy sem. 

Minden évben lesz nyugdíjprémium? Fotó: Depositphotos
Minden évben lesz nyugdíjprémium? Fotó: Depositphotos

Márpedig, ha valaki ránéz a konvergenciaprogram makrogazdasági előrejelzései nevű táblázatára, akkor világossá válik a számára, hogy a kormány gyakorlatilag biztosítva látja a nyugdíjprémiumot a következő évekre. Sőt, mivel a mostani, 2022-2026-ra szóló program az Orbán-kormány ötödik ciklusát teljesen lefedi, úgy is fogalmazhatunk, hogy 

amíg az Orbán-kormány lesz hatalmon, addig nyugdíjprémium is lesz - legalábbis a kabinet elképzelései szerint. 

Merthogy nyugdíjprémium kifizetésére akkor kerül sor, ha az éves gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Ezt pedig, ha igaza lesz Orbánéknak, semmi sem fogja veszélyeztetni a következő években. A kormányzati GDP-várakozás ugyanis így néz ki: 

  • 2022-ben 4,3, 
  • 2023-ban 4,1, 
  • 2024-ben 4,2, 
  • 2025-ben 4,3, 
  • és 2026-ban szintén 4,3 

százalékos gazdasági növekedés lehet. 

Mit jelentene ez forintban? 

Azt mindenekelőtt érdemes leszögezni, olyanra, mint, amit 2021-ben hajtott végre a kormány - vagyis mindenki egységesen a maximális 80 ezer forintot kapja meg prémiumként -, a következő években reálisan nézve vajmi csekély esély mutatkozik. 

Ám most nézzük az idei évet és az átlagnyugdíjat példa gyanánt! Nyugdíjprémium alapját a novemberben esedékes nyugdíj jelenti, ennek egynegyedét - maximum 20 ezer forintot - kell megszorozni a várható GDP-növekedés és a 3,5 százalékos bővülés különbségével. Ami azonban nem lehet nagyobb 4-nél. 

Az már biztos, hogy júliusban érkezik egy nyugdíjkiegészítés, melynek mértéke 3,9 százalékos lesz, az átlagnyugdíj tehát 172 070 forintra nő júliustól kezdődően. Ennek negyede 43 017 forint lenne, ám a korlát miatt csak 20 ezer forintot kell figyelembe venni a szorzásnál.

Idén tehát 16 ezer forint egyszeri nyugdíjprémiumra számíthat az átlagnyugdíjból élő és nagyjából hasonló nagyságrend következik a következő évek kormányzati prognózisa alapján is. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!