Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Másfél-két év is elég lehet az európai építőiparnak, hogy kiheverje a koronavírus-járvány miatti sokkot. Ezzel legalább két évvel megelőzheti a turizmust és a vendéglátást. Magyarországon is optimisták az építési ágazat szereplői, főleg amiatt, hogy a kormány – más külföldi példákat átvéve – erősen megtolta a keresleti oldalt különféle adókedvezményekkel és a hitelekkel. A bankok – igaz, szigorúbban, mint korábban – készek továbbra is finanszírozni a jó projekteket és a stabil építőipari vállalatokat. 

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privatbankar.hu-n jelent meg.

Az elmúlt hetekben – igaz, még az újabb megszorító intézkedések bejelentése előtt – a korábbiaknál kicsit optimistább elemzések láttak napvilágot arról, hogy az egyes nagyobb gazdasági szektorok mennyi idő múlva dolgozhatják le a járvány miatti igen súlyos veszteségeiket. Ezeket a derülátóbb megnyilvánulásokat az is alátámasztotta, hogy egyre jobb hírek érkeztek a vakcina-fejlesztésekről és az előzetes tesztekről. Leginkább természetesen a turizmus és a vendéglátás szenved, annak talpraállása óvatos becslések szerint is legalább három-négy évbe telik. Ráadásul a kormányok egy része, így a magyar is, alig-alig ad értékelhető segítséget a hoteleknek és az éttermeknek.

A mostani válság annyiban jelentősen különbözik a 2008-2009-estől, hogy azután sok-sok év kellett, amíg felpörögtek a gazdaságok. Az ugyanis egy pénzügyi összeomlás utáni válságkezelést igényelt, amiről most egyáltalán nincs szó, hiszen pénzbőség van. A kereskedelmi bankok Európa nagyobb részén továbbra is finanszírozzák a jól összerakott építési projekteket és a benne szereplő cégeket. Az előzetes ellenőrzés ugyanakkor szigorúbb, mint fél-háromnegyed évvel ezelőtt és vannak úgymond "tiltott" ágazatok, mint a túl kockázatos hotelpiac vagy a kiskereskedelmi ingatlanok.

Az SP Global kutatása szerint Európa-szerte csökkent az építőanyag-kereskedelemben a fogyasztói kereslet. Ennek  oka egyértelműen a növekvő munkanélküliségben, a bizalomvesztésben, a kiszámíthatatlanságban és a gazdasági instabilitásban keresendő. A nemzetközi kutatásban résztvevő vállalatok esetében 2020-ban 15-20 százalék közötti bevételcsökkenést eredményezett a pandémia. Az építőanyag-kereskedők a helyi termeléstől és kereslettől függnek. Éppen ezért jelentős különbségek tapasztalhatók az egyes nemzetgazdaságokban, de azon belül régiónként is eltérések mutatkoznak - hangsúlyozza erre utalva az újHáz Zrt.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

14 napig ingyenesen hozzáférhet Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Adja meg bankkártyája adatait - a választott csomag díját csak a 14 napos próbaidőszak letelte UTÁN vonjuk le bankszámlájáról

+1: A 14 napos próbaidőszak alatt Profiloldalán bejelentkezve BÁRMIKOR LEMONDHATJA előfizetését

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.