<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A NATO nem keresi a szembenállást Oroszországgal, de válaszlépéseket fog tenni, ha Moszkva folytatja ártalmas tevékenységét - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök Brüsszelben hétfőn, két nappal azelőtt, hogy találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Biden a 30 államot tömörítő, brüsszeli székhelyű észak-atlanti szervezet csúcstalálkozóját követően hangsúlyozta, a NATO szilárdan ki fog állni az orosz és kínai erőfeszítésekkel szemben, a két ország ugyanis - szavai szerint - éket próbál verni a szövetség tagjai közé a transzatlanti szolidaritás működésébe.

Arra utalva, hogy szerdán, Genfben tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Biden azt mondta, a fontos találkozón világossá fogja tenni Putyin számára, hogy vannak területek, ahol lehetséges az együttműködés, amennyiben Moszkva ezt az utat választja. Ha azonban az orosz elnök úgy dönt, hogy nem működik együtt, és úgy cselekszik, ahogyan korábban, akkor világossá fogja tenni, hogy hol vannak a Putyinra is érvényes vörös vonalak - tette hozzá.

Szerdán Putyin is megmondhatja a magáét, szemtől szemben (fotó: MTI)Szerdán Putyin is megmondhatja a magáét, szemtől szemben (fotó: MTI)

Hangsúlyozta, Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető esetleges halála "tragédia lenne, és rontaná a világ többi részével és az Egyesült Államokkal fenntartott orosz kapcsolatokat. Navalnij halála újabb jele lenne annak, hogy Oroszországnak alig vagy egyáltalán nem áll szándékában betartani az alapvető emberi jogokat" - húzta alá. Reményét fejezte ki, hogy az orosz elnök "érdeklődést mutat a világról alkotott véleményének megváltoztatása iránt".

Biden kijelentette, a NATO kiáll Ukrajna függetlensége, önállósága és területi egysége mellett, és mindent megtesz, hogy az ország képes legyen ellenállni az orosz agressziónak. Hozzátette, Ukrajnának fel kell számolnia a korrupciót, és teljesítenie a követelményeket ahhoz, hogy csatlakozni tudjon a katonai szövetséghez.

Elmondta azt is: a tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy fontos a demokratikus értékek megújítása és az ellenállóképesség megerősítése. A demokrácia még mindig érvényesülhet a jelen kihívásaival szemben - emelte ki Biden. Hozzátette: a NATO erős alap a tagországok biztonságának további megerősítéséhez.

A NATO afganisztáni kivonulásával kapcsolatban azt mondta, a misszió munkájának befejezésével és a kivonulással a szövetség nem hagyja magára az országot. Biztosítani fogja, hogy Afganisztán ne válhasson ismét a nyugati országok ellen merényletet tervező terroristák biztos menedékévé - közölte. Végezetül beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok óriási előrelépést tett a koronavírus-járvány visszaszorítása terén, azonban - szavai szerint - még így is túl sokan vesztették életüket a vírus okozta betegség szövődményeiben. Az amerikai elnök arra szólított fel, hogy mindenki oltassa be magát a lehető leghamarabb.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.