TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Biztosra ígérik a lisztáremelést erre a hónapra - kevés és gyenge minőségű búza termett Magyarországon. Ez a kenyér árát is tovább emelheti, pedig már így is 10-15 százalékot drágult tavalyhoz képest.

Kevés és gyenge minőségű a búza

Ebben a hónapban lisztáremelés lesz, ez biztosra vehető - mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója. Magyarországon ugyanis a tavalyinál mintegy félmillió tonnával kevesebb, 4,7-4,8 millió tonna búza termett, ráadásul gyengébb minőségben a szokásosnál. Az idei termésen belül az étkezési minőség aránya a szokásosnak csak a fele, csupán mintegy 30 százalék a lap szerint.

A jó minőségű búza iránti kereslet a szokásosnál is élénkebb volt az idén, ez pedig megemelte az árakat. Így a liszt is drágább lesz: Lakatos Zoltán úgy számol, hogy a malmok átadási árának emelése 3-5 százalékos lehet, és végighalad az egész termékláncon, tehát a sütőipari termékek ára is magasabb lesz.

Fotó: MTI/Nemes János Fotó: MTI/Nemes János

Már így is 10-15 százalékos kenyéráremelésnél járunk idén

Az év elején az alapanyagok, az energiahordozók árának emelkedésével és a bérek növekedésével párhuzamosan a pékségek is emeltek áraikon: a beharangozott 10-15 százalékos áremelkedés pedig pontosan meg is valósult. A Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének adatai szerint 2020 eddigi hónapjaiban átlagosan 13 százalékos volt a félbarna kenyér árának emelkedése az előző évhez képest; az egyes hónapokban éppen 10-15 százalék közötti volt az éves áremelkedés mértéke (a januári kiugró 18 százalékos és a júniusi 7 százalékos adattól eltekintve). 

A kenyér átlagára egyébként szűk sávban mozog idén, a hipermarketekben hónapok óta 256 forint az átlag. Ha erre 3-5 százalékos emelkedést hoz a liszt drágulása,

az 263-269 forintos kilónkénti átlagárat jelent a legolcsóbb kenyérfajtánál,

ha más áremelő tényezők nem befolyásolják a végtermék árát.  (Természetesen a különböző kovászos, magos, rozsos, kézműves stb. változatok ennél lényegesen magasabb árfekvésben vannak, kilónkénti áruk az 1000 forintot is meghaladhatja.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.