2p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a február jókora lyukat ütött a költségvetésen.

 

Csak februárban 1585 milliárd forintos mínusz jött össze a központi költségvetésben. Ennél rosszabb február 2004-ig visszamenőleg egyszer sem volt, ha pedig minden hónapot figyelembe veszünk, akkor is csupán egyszer, 2020 decemberében volt ennél nagyobb havi hiány a költségvetésben. Akkor 2250 milliárd forintos volt a mínusz.

A hiány mértéke gyakorlatilag az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult. A hó első felében az szja-visszatérítés valamint a 13. havi nyugdíj kiutalása, az utolsó napokban pedig már a háborús helyzet miatt keletkezhetett pluszkiadás a költségvetésben.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint ezzel együtt az első két hónapot nézve 1433,7 milliárdos hiány jött össze. Ezen belül a központi költségvetés 1440,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 49 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,6 milliárd forintos hiányt értek el.

Mindezeken felül megjelenik a költségvetési hatása a 2022. január 1-jei hatállyal bevezetett intézkedéseknek is:

  • a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások 5 százalékkal emelkedtek;
  • a 25 év alattiak szja-mentességet kaptak;
  • a munkát terhelő adók ismét csökkentek (a szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékról 13 százalékra; a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás pedig megszűnt);
  • a minimálbér 200 000 forintra, a garantált bérminimum 260 000 forintra emelkedett.

A tárca közleményében felidézi: ezeken felül ágazati béremelések is megvalósultak, aminek keretében nőtt a bére az ápolóknak, az orvosoknak, a bölcsődei dolgozóknak, a szociális és kulturális ágazatban dolgozóknak, a katonáknak, a rendőröknek, valamint a pedagógusoknak is.

A hazai kiadások közül kiemelendő, hogy a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi kifizetéseket.

  • A nyugellátásokra 1004,4 milliárd forintot,
  • a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 347 milliárd forintot fordítottak az év első két hónapjában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!