5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A pénzek ügyében pedig szerinte a magyar térfélen pattog a labda.

Lehetséges, hogy az Európai Unió tagállamai más-más nemzeti identitással, hagyományokkal és eltérő jogrendszerekkel bírnak, de a jogállamiság alapvető jelentése mindenhol ugyanaz szerte az EU-ban - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke szerdán a Fővárosi Önkormányzat, a CEU Demokrácia Intézete és a Political Capital intézet által megrendezett Budapest Fórumon.

A jogállamiság alapelvei - a törvényesség, a jogbiztonság, a független és pártatlan igazságszolgáltatás, a hatalmi ágak szétválasztása, a jog előtti egyenlőség - közös alkotmányos hagyományaink részét képezik, ez minden európai társadalom alapja. Az EU-csatlakozás minden tagállam szabad választása volt, erre nem kényszerítettek senkit. A csatlakozással viszont minden tagállam vállalta, hogy tartja magát ezekhez az alapelvekhez - húzta alá Jourová. 

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke egy korábbi felvételen. Fotó: Európai Tanács
Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke egy korábbi felvételen. Fotó: Európai Tanács

A bizottság alelnöke kitért arra: fontos felülvizsgálni a jogállamisági helyzetet az unióban. Az éves jogállamisági jelentéseket megelőző eszközként használják, amelynek segítségével fel tudják ismerni a felmerülő problémákat, mielőtt azok még komolyabban gyökeret vernének. A jelentésekben megfogalmazott ajánlások nyomán valódi párbeszéd indul meg az unióban a jogállamiságról, és a tagállamok értékelése, illetve probléma esetén a megfelelő eszközök megválasztása egyre inkább a pozitív reformok katalizátora - mondta.

A jogállamisági feltételrendszerhez kötődően Magyarországgal szemben tavaly decemberben elrendelt forrásbefagyasztásról Jourová azt mondta: a labda most Magyarország térfelén pattog, hogy javaslatot tegyen a szükséges kiigazító intézkedésekre.

Az Európai Unióban folyamatosan védelmezni és támogatni kell a demokráciát, különös tekintettel a jövő júniusi európai parlamenti választások előtti időszakra - mondta Didier Reynders, az unió igazságügyi biztosa Az újrademokratizálódás felé című panelbeszélgetést megnyitó videóüzenetében.

Kiemelte, hogy az Európai Bizottság támogatja a tagállamokat abban, hogy szabad és tiszta választásokat tudjanak tartani és képesek legyenek megóvni a választási folyamatot például a kibertámadásoktól. A bizottság aktívan együttműködik a nemzeti hatóságokkal az Európai Választási Együttműködési Hálózat mechanizmusának keretében, amelynek révén a tagállamok tapasztalatot cserélhetnek például a választási dezinformáció és a kiberbiztonság terén.

Az igazságügyi biztos arról is beszélt, hogy a bizottság demokráciavédelmi csomagot készít elő, amelyben közös normákat dolgoznának ki a transzparencia biztosítására és a demokráciák védelmére a külső beavatkozásoktól. Bátorítanák egyúttal a polgárok fokozottabb bevonását és részvételét is annak érdekében, hogy erősíték a demokráciába vetett bizalmat.

Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős biztos a városok európai finanszírozása témájú panelbeszélgetés előtt sugárzott üzenetében arról beszélt, hogy a klímavészhelyzet, az energetikai átállás, a digitális forradalom, a magas infláció és a csökkenő vagy stagnáló életszínvonal okozta kihívások kezelésében a városok kulcsfontosságú szerepet töltenek be.

A helyi hatóságok fontos felelősségei közé tartozik, hogy összekötő szerepet játszanak az európai és a nemzeti hatóságok szintje és az állampolgárok között, és mozgósítani tudják a helyi lakosokat és érdekelt feleket. A helyi hatóságoknak lehetősége van továbbá a speciális helyi igényekre szabni az intézkedéseiket, illetve ugyancsak a helyi hatóságokon keresztül valósulhat meg a demokratikus pluralizmus, vagyis az, hogy minden hang képviselni tudja magát a különböző szinteken.

Az Európai Bizottság hosszú ideje fontos támogatója az európai városoknak: az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERDF) a források 8 százaléka kifejezetten a városok helyi kezdeményezéseinek támogatására van kijelölve. A biztos hozzátette, hogy a 8 százalékos célkitűzést meg is haladták, és összesen már több mint 24 milliárd euróval fogják európai forrásokból támogatni a városok projektjeit. Elisa Ferreira kiemelte az új Európai Bauhaus-kezdeményezést, amelynek révén az EU épületkorszerűsítési beruházásokat támogat.

Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos az Illiberalizmus és gender című panelt megnyitó videóüzenetében azokról a kihívásokról beszélt, amelyeken úrrá kell lenni annak érdekében, hogy létrejöhessen az egyenlőségen alapuló Európai Unió. Hangsúlyozta, hogy ebben a munkában az egyenlőség, az emberi jogok és az emberi méltóság az irányadó értékek a liberális demokráciákban.

Leszögezte, hogy a dolgozó nőket méltányosan kell megfizetni a munkájukért. Az európai integráció kezdete óta az unió szociális politikájának egyik pillére az az elv, hogy ugyanazért a munkáért ugyanolyan szintű fizetésnek kell járnia. A májusban a transzparens fizetésekről elfogadott irányelvnek köszönhetően ez az alapelv már jogi realitássá vált valamennyi uniós tagállamban - mutatott rá.

Helena Dalli kitért arra is, hogy a nőknek - mind a munkahelyükön, mind az otthonukban - elidegeníthetetlen joguk, hogy ne legyenek erőszaknak kitéve. A biztos történelmi jelentőségű áttörésnek nevezte, hogy az Európai Unió csatlakozik a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célzó isztambuli egyezményhez.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!