1p

Nehéz növekedést elérni, ha nincs miből. Márpedig a reálbérek az idén mínuszba kerültek, ez pedig a boltok forgalmán is jól látszik. 

A jövő hét közepén érkeznek a legfrissebb kiskereskedelmi adatok, amelyekből kiderül majd, hogyan szerepeltek a magyarországi boltok szeptemberben. Az eddigi teljesítmény meglehetősen gyenge, a forgalom volumene - leegyszerűsítve, a mennyiségi eladások - csökkentek, miközben a kasszákba a magasabb árak miatt több folyt be a vásárlóktól.

Ez a felemás helyzet annak köszönhető, hogy az inflációval korrigált fizetések, azaz a reálbérek is mínuszba kerültek az utóbbi időszakban. Tehát visszaesett a vásárlóerő. A hét ábráján jól látható a folyamat. Igaz, 2020 elején, a koronavírus-járvány miatt volt egy jelentős forgalomcsökkenés az üzletekben, amikor a fizetések bőven pluszban voltak. Ezt a kilengést leszámítva egyértelmű, hogy a reálbérek növekedése esetén bővül a kiskereskedelmi forgalom, ugyanez igaz fordítva is. 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!