3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Sokezer új társasházi lakás készült el Budapesten, de a megyeszékhelyek nagyon lemaradtak - derül ki a KSH első háromnegyedéves összefoglalójából.

Felemás kép bontakozik ki az idei első kilenc hónap adatait nézve. Országosan összesen 12642 darab új lakás készült el, ez 1,7 százalékkal kevesebb, mint 2020 azonos időszakában. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 430 volt, ez viszont 30 százalékal több, mint tavaly az első háromnegyedévben. Vagyis lesz egy jó féléves lyuk a piacon, amit inkább eltolódásnak is hívhatunk. Ez összefüghet azzal, hogy a kormány csak az év közepén hozott döntést újabb támogatási formákról vagy könnyítésekről, s ezek csak késleltetve fognak megjelenni a statsztikákban. 

A társasházak építését csak a munkaerőhiány lassíthatja (fotó: Mester Nándor)
A társasházak építését csak a munkaerőhiány lassíthatja (fotó: Mester Nándor)

Budapest toronymagasan vezet az átadott új lakások terén, mostanra értek be a két-három éve elkezdett nagyobb társasházi beruházások. Az idei első háromnegyedévben 5044 lakást vettek használatba a fővárosban, több mint kétszer annyit, mint a megelőző év azonos időszakában. A megyei jogú városokban ugyanakkor 37, a többi városban 16, a községekben pedig 29 százalékkal kevesebb lakást adtak át, mint egy évvel korábban. E mögött az állhat, hogy ezeken a településeken csak mostanában kapcsoltak nagyobb sebességre a vállalkozók, illetve vidéken a fővárosi óriáscégekhez képest sokkal nehezebben szereznek munkaerőt, ami hónapokkal kitolja az átadásokat. 

A KSH felhívja a figyelmet, hogy a főváros súlyának növekedésével párhuzamosan a természetes személyek által épített lakások aránya 44-ről 32 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 55-ről 67 százalékra nőtt 2020 első három negyedévéhez képest. A magánszemélyek aránya - éppen az említett újabb keresletösztönző intézkedések hatására - várhatóan növekedni fog a következő 6-8 hónapban. 

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 38 százaléka családi házban, 57 százaléka többlakásos épületben, 2,5 százaléka lakóparkban található. Az új családi házak száma negyedével elmaradt a megelőző időszakitól, míg a többlakásos épületekben 29 százaléka több lakás épült.

Figyelemre méltó, hogy mennyire előretörtek a kislakásokat magába foglaló nagy társasházak a kínálati oldalon. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 8,5 négyzetméterrel 87 négyzetzméterre csökkent 2020 első három negyedévéhez viszonyítva, ami a lakásépítés összetételének többlakásos épületek felé történt elmozdulásával függ össze.

Az értékesítési céllal épített lakások aránya 67, a saját használatra épített lakások aránya 30 százalékot ért el, utóbbi arány 12 százalékpontos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

A kiadott építési engedélyek alapján Budapest mellett csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csökkent az építendő lakások száma 2020 első három negyedévéhez viszonyítva. Három megyében tapasztalható 100 százalék feletti növekedés: Tolnában 210, Somogyban 147, Hajdú-Biharban 115 százalékot mértek. 2020 azonos időszakához képest a kiadott új építési engedélyek alapján 48 százaléakkal több, összesen 12 537 lakóépület építését tervezik az országban. 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!