2p

A legfontosabb jegybankok a héten ismét mozdulhatnak, és újabb gazdaságösztönző lépéseket jelenthetnek be a koronavírus-járvány romboló hatásainak ellensúlyozására. Sőt a japánok már egy brutális kötvényvásárlási programot el is indítottak.

Érdekes helyzet alakulhat ki, hiszen várhatóan úszni fog a világ a likviditásban. A vezető jegybankok eddig is számos intézkedést vezettek be, amelyek sora a gyenge makrogazdasági mutatók miatt folytatódni fog - ezt látva a tőzsdék az elmúlt hetekben már felfele vették az irányt. Reálgazdasági szinten viszont továbbra is romló számok jöhetnek, így az átlagemberek rövid távon romló helyzettel kell, hogy szembesüljenek, míg a tehetősebbek vélhetőleg már javuló tendenciát tapasztalhatnak.

A japán jegybank korlátlan kötvényvásárlásról döntött
A japán jegybank korlátlan kötvényvásárlásról döntött

Az előttünk álló héten az amerikai, az euróövezeti és a japán jegybankok jelentenek be monetáris politikai döntést. A piacok masszív recesszióellenes intézkedéseket várnak a jegybankoktól, ennek a kívánalomnak a japánok már meg is feleltek, hiszen hajnalban a Bank of Japan rendkívüli intézkedést vezetett be, melynek keretében korlátlan mennyiségben hajlandó állampapírokat vásárolni. A lépés természetesen a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak leküzdése érdekében született.

A japán jegybank arról is határozott, hogy felgyorsítják a vállalati kötvények és egyéb értékpapírok vásárlását is. Tovább tart az ingyenpénz időszaka is, hiszen a Bank of Japan célja, hogy 10 éves lejáratú állampapírpiaci hozamszint továbbra is 0 százalék közelében legyen. Ami az idei évi kilátásokat illeti, más elemzőkkel összhangban a japán jegybank is recessziót vár, előrejelzésük szerint 4 százalékos lehet a gyengülés.

A várakozások szerint az Európai Központi Bank a márciusi 750 milliárd eurós programja után követheti az amerikai Fed és a japán központi bank lépéseit, és ők is korlátlan állampapírvásárlásra készülhetnek. A múlt heti gyenge amerikai makrogazdasági adatokat követően az amerikai jegybankon is nagyobb nyomás van, hogy újabb lépéseket tegyenek. Így szinte biztos, hogy a héten a Fed további könnyítésekről fog dönteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!