<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magas alapanyag- és energiaárak miatt az éttermek fele bezárhat. 

A gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatásai miatt a 122 éves budapesti Hauer cukrászdának is a bezárás mellett kellett döntenie.

Több helyen az elektromos áram költségek a háromszorosára emelkedtek, az alapanyagok ára pedig van, hogy hetente kétszer is változik.

„Bizonyos mértékben emeltünk árakat, de próbáltuk a lehető legkisebb mértékben emelni, illetve azokra az ételekre, ételcsoportokra korlátozni az áremelést, ahol jelentős ez a differencia”

– fogalmazott Baltai Gábor, a Bocanova tulajdonosa az ATV Híradójának.

Van, aki optimistábban azt mondja, hogy csak 10–20 százaléka, de van, aki szerint a vállalkozások 50 százaléka is csődbe mehet. Fotó: Depositphotos
Van, aki optimistábban azt mondja, hogy csak 10–20 százaléka, de van, aki szerint a vállalkozások 50 százaléka is csődbe mehet. Fotó: Depositphotos

Nagy a veszélye annak, hogy ha nem egy-két hétre, hanem 3-4 hónapra zár be valaki, mert spórolni akar a fűtésen, az energiaköltségen, akkor nem biztos, hogy később talál munkaerőt az újrakezdéshez – árulta el Kovács László a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Gerendai Károly Híradónknak azt mondta, a szektor legnagyobb nehézsége a kiszámíthatatlanság. Szerinte a legnehezebb helyzetben azok a kis- és családi vállalkozások vannak, amelyek már a Covid alatt felélték a tartalékaikat.

Ma olyan külső hatásokkal kell megküzdeni, amik ellen nem lehet mit tenni. Ráadásul ez az állapot még évekig elhúzódhat.

Van, aki optimistábban azt mondja, hogy csak 10–20 százaléka, de van, aki szerint a vállalkozások 50 százaléka is csődbe mehet. "Én azt gondolom, hogy valahol a kettő között van az igazság” – mondta Gerendai.