TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 8. 19:01
mfor.hu

Már nem minden csak a koronavírusról szól: tegnap írták ki az 1-es típusú diabéteszesekkel foglalkozó civil szervezeteknek és a gyermek-diabéteszcentrumoknak szóló többmilliós pályázatokat. Ugyanis évente 250-300 gyermeknél diagnosztizálnak cukorbetegséget, a felnőtt lakosságból pedig 1 millió ember küzd a népbetegségnek számító diabétesszel.

A kormány közel 100 millió forintos pályázati támogatást biztosít civil szervezeteknek és közel félmilliárd forintnyit a diabéteszcentrumoknak. A civil szervezeteknek szóló pályázat 90 százalékos, a diabéteszcentrumokat segítő kiírás pedig 100 százalékos finanszírozású. Előbbiek 2-30 millió, utóbbiak 5-30 millió forintos támogatást vehetnek igénybe.

Egyre nő a 1-es típusú diabéteszesek száma. Fotó: Pixabay Egyre nő a 1-es típusú diabéteszesek száma. Fotó: Pixabay

A pályázatok kapcsán Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta: a pályázatok célja, hogy megkönnyítsék az 1-es típusú cukorbetegséggel küzdők életét, és a legkorszerűbb ellátást biztosítsák nekik.

A cukorbetegekkel kapcsolatos intézkedéscsomagnak csak az első lépése, hogy évente 100 millió forintos pályázatot írnak ki a civil szervezeteknek, ugyanis egy tavalyi döntés értelmében a cél, hogy a társadalombiztosítás befogadja, azaz támogassa a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort, egyes diabétesz eszközöknek magasabb legyen a tb-támogatása, és vizsgálják felül a gyerekek otthongondozási díjának (gyod) feltételeit.

Magyarországon több ezer gyerek él 1-es típusú cukorbetegséggel. Évente 250-300 új esetet diagnosztizálnak, ami a világ más országaihoz hasonlóan háromszoros növekedést mutat az elmúlt 30 évben. Hazaánkban minden hatszázadik 15 évnél fiatalabb gyermeket érint, és különösen riasztó jelenség, hogy a betegség aránytalanul nagy mértékben főleg a hat év alatti gyerekeknél fordul elő.

A legnagyobb félreértés az 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatban az, hogy nem rossz életmódbeli szokásoktól alakul ki, azaz nem civilizációs, hanem autoimmun betegség. Míg a 2-es tipusú diabétesz a rossz táplálkozási szokások miatt jön létre.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.