<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely kijelentette, hogy a hivatalos ajánlástól eltérően ő maga Janssent kért a két Szputnyik oltása után. Falus András immunológus szerint valójában nincs akadálya ennek, kérdés, hogy van-e ellátmány belőle hazánkban.  

Régóta szenvednek a Szputnyikkal oltott magyarok, hogy nem tudnak szabadon utazni, mert jópár országban nem fogadják el az orosz vakcinát. Tegnap a Szputnyikkal oltottak külföldi utazási anomáliájára vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely úgy fogalmazott:

„Két orvost is megkérdeztem, ezért az ő véleményük miatt én két Szputnyik után Janssent kaptam. Az orvosok szerint 2 hónapra nem, de 8 hónapra adható. Egyébként azok a visszajelzések is érvényesek, hogy a harmadikként megkapott Pfizerrel és Modernával is tudnak utazni az emberek.”

Sok Szputnyikos kért volna Janssent harmdik oltásnak, ha megfelelő tájékoztatást kap. Fotó: DepositphotosSok Szputnyikos kért volna Janssent harmdik oltásnak, ha megfelelő tájékoztatást kap. Fotó: Depositphotos

A koronavirus.gov.hu oldalára feltett augusztusi tájékoztató szerint viszont a két dózisú Szputnyik után kizárólag Pfizer, Moderna, Sinopharm vagy Szputnyik adható.

Ujhelyi István országgyűlési képviselő, aki számtalanszor kérte a kormányt, hogy tegyen hathatós lépéseket, miközben folyamatosan lobbizik a brüsszeli hatóságoknál „Szputnyik-ügyben”, Facebook-bejegyzésében azt írja, azonnali tájékoztatást vár a kormánytól. 

„A Vakcinainfó oldala is egyértelművé teszi, hogy két Szputnyikra nem adható harmadik oltásként Janssen. Hogy miért fontos ez? Mert míg az orosz oltóanyagot az európai oltási igazolványban nem fogadják el, addig az egy dózisú Janssen már európai szinten is elismert védettséget jelent; ez pedig korlátozásmentes utazást biztosít. Aki viszont a Szputnyikra harmadik oltásként kényszerből más - két dózisos - uniós oltóanyagból kért, az továbbra is csak érdemi korlátozások és anyagi nehézségek árán utazhat a legtöbb országba. Ezek szerint míg sok százezer magyar ember, akik Szputnyik vakcinát kaptak, nem vehetnek fel Janssent?!”

Lehet, hogy túl szigorúan vettük a hivatalos ajánlást, hiszen a nevében is benne van: ez egy ajánlás, ami voltaképpen iránymutatás? Ezek szerint, aki nem kőbe vésett szabályként értelmezte a harmadik oltáshoz adott ajánlást, szemfüles vagy kreatív volt, és Janssent kért, az meg is kapta azt orvosától?

„A Janssent valóban sokan azért veszik fel harmadik oltásként, hogy tudjanak utazni, hiszen tudvalevő, hogy közel 1 millió embert oltottak be Magyarországon Szputnyikkal, akik most nem tudnak szabadon közlekedni a világban. Márpedig az egydózisú Janssen után egyértelműen lehet utazni, hasonlóan a többi nyugati vakcinával történő oltás utáni védettséghez” – mondja Falus András immunológus.

A professzor szerint, - aki egyébként ötödmagával együtt augusztusban összetett egy alternatív vakcinaajánlót a harmadik oltásokkal kapcsolatban -, valójában nem szerencsés vektorvakcinára vektorvakcinával oltani, de nem történik végzetes dolog akkor sem, ha ez megfelelő idő elteltével megtörténik.

„Orvosszakmai szempontból egyetlen hátránya az, hogy mindkettő adenovirus vektort tartalmazó vakcina, ezért lehet egy kis immunreakció utána, amitől kicsit kevésbé válik hatásossá. Tehát abszolút kérhető a Janssen, kérdés, hogy van-e éppen magyar ellátmány belőle”.

hirdetés

A szakember szerint egyébként nagyon fontos a harmadik oltás, így két Szputnyik és egy Janssen is többet ér, mint önmagában csak a két Szputnyik.

Csakhogy időközben sokan kértek már a két Szputnyik után harmadik oltásként az mRNs-vakcinák egyikét, tehát nem Janssen vakcinát, hiszen az ajánlásban erről a lehetőségről nem volt szó. Ezért az ő utazásuk még mindig nem biztosított egyes országokba. A régóta húzódó anomália megoldására úgy tűnik, 2022 első negyedévéig nem igazán kerül sor, hiszen az EMA hónapokra eltolta az orosz vakcina engedélyezését.

„Azt mondhatom, hogy ha kicsit gondosabban állítják össze az egyébként kiváló orosz oltás papírjait, már rég megkapta volna az EMA-engedélyt, s nem okozott volna ennyi embernek bosszúságot amiatt, hogy nem tud a világban szabadon utazni” – tette hozzá az immunológus.   

Korábban lapunkban foglalkoztunk azzal, hogy a harmadik oltás hagyott egyfajta kiskaput azoknak az utazni vágyó Szputnyikosoknak, akik az emlékeztető oltást főleg ebből az indokból veszik fel. Egyesek ki merik próbálni, mások félnek tőle, de számtalan esetről számolnak be a bátrabbak arról, hogy határátlépésnél csak a harmadik oltásról szóló igazolást nyomtatják ki, amivel végső soron ismét át tudják lépni a nyugati határokat. Igen ám, de most sokan verik a fejüket a falba, hogy miért nem Janssent kértek harmadikként, amivel minden gondjuk megoldódott volna, ezért sokan hiányolják a megfelelő tájékoztatást.

Más országokban is probléma

Németországban egyébként a Szputnyikkal oltottak oltatlannak számítanak, így egy magyar pár a Budapesten kapott áprilisi két Szputnyikja után ősszel megkapta a Janssent – számolt be róla a hvg.hu. Németországban a háziorvosok egy része oltatlanként kezeli az orosz vakcinával oltott személyeket, másik részük azonban elutasítja a korábban Szputnyik V-t kapott páciensek beoltását, mert a német Állandó Oltási Bizottság nem adott ki hivatalos ajánlást.

Olaszországban pedig nem csak az utazást, hanem a munkavégzést is gátolja az orosz oltás. Október 15-től védettségi igazoláshoz kötik a munkavégzést, ezért az érdekképviseletek jelezték, hogy a keleti vakcinák elfogadása nélkül az azokkal bíró munkavállalók nem tudnak védettségi igazolást felmutatni. A kormány minél gyorsabban engedélyezni készül a Szputnyik V-t, valamint a kínai vakcinákat is a kelet-európai dolgozók esetében.

Tovább csúszik a jóváhagyás

Valószínűtlen, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2022 első negyedéve előtt dönt a Szputnyik-vakcina engedélyezéséről, értesült a Reuters. Ennek oka, hogy még mindig hiányoznak bizonyos adatok. Ha ezeket még novemberben megkapja az EMA az oroszoktól, akkor lehet döntés jövő március végéig. Az EMA idén márciusban kezdte el a vizsgálatot, és az eredeti tervek szerint idén májusig-júniusig határozott volna a kérdésben.

Az EMA jóváhagyásának hiánya miatt a Szputnyikkal oltottak EU-n belüli utazása – legalábbis elvileg – jelentős nehézségekbe ütközik. Ausztriában ők is  oltatlanoknak számítanak, ezért tesztekkel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek. Osztrák turisztikai szervezetek – félve attól, hogy emiatt elmaradnak a keleti turisták, valamint problémákba ütközik egyes dolgozók foglalkoztatása  új szabályozást kértek a szputnyikosoknak az osztrák kormánytól. Az orosz vakcina a teszteken egyébként rendre jól teljesít.        

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.