3p

Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.

Az S&P legújabb, ütemezett hitelminősítésében megerősítette a magyar államadósság besorolását, egyben a stabil kilátásokat is. Jövőre 2,8 százalékos növekedést várnak, egyben azt is, hogy beáramlik a gazdaságba a rég óta várt uniós pénz.

Az S&P legutoljára júliusban mondott ítéletet a magyar gazdaság kilátásairól. Akkor stabil kilátásokkal a bóvli felé hajló BBB-/A-3' szinten hagyta a besorolást, megjegyezve, hogy érdemi kockázatok nincsenek a magyar gazdaságban. Egyben úgy vélte, hogy többek között az uniós pénzek miatt negatív kockázatok is vannak.

A dokumentum a kockázatok között említi Magyarország energiakitettségét, ugyanakkor elismeri, hogy hazánk komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy több irányból szerezzen be energiát. A kihívások közé sorolják továbbá az Európai Bizottsággal meglévő politikai vitákat, azonban az S&P elemzői továbbra is azzal számolnak, hogy hamarosan megkezdődhet az európai uniós források folyósítása: 2024 első felére a források egy részének feloldásával számol a hitelminősítő - közölte a mostani hitelminősítésre reagálva a Pénzügyminisztérium.

Azóta változtak az ország gazdasági feltételei. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi közlése szerint 7,9 százalékra lassult az éves infláció novemberben, ami tükrözi a Magyar Nemzeti Bank és a gazdasági kormányzat trendekbe vetett reményeit.

A hitelminősítő legutóbbi értékelése 0,1 százalékos, praktikusan nullás évet jósolt a gazdaságnak 2023-ra, a kilátások azóta tovább romlottak. Immár a gazdasági kormányzat is recessziót vár az idei évben. Nem mély, hanem oldalazó recessziót,

erről laptársunknak, a szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Privátbankárnak beszélt az MBH szakértője.

Jövőre ehhez mérten egy jelentős felpattanásra van kilátás, bázishatások, és általában a körülmények javulása miatt.

Az S&P idén egyszer már leminősítette az ország besorolását, jelentős részt az akkor még európai uniós rekorder 25 százalék feletti infláció miatt. Egyben legutóbbi döntésében kiemelte, hogy a főbb területeken megnyugvás van, értve ezalatt a forint árfolyamát, és a makrogazdasági fundamentumok alakulását.

Varga Mihály pénzügyminiszter ma arról számolt be Brüsszelből, hogy ha nem is az összes pénz, de jelentős forrásmennyiség juthat a magyar költségvetésbe.

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől – jelentette az Ecofin ülése után Brüsszelben a miniszter.

A tárcavezető kiemelte: mindez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitel résszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből. Ezt a tényezőt az S&P módszertana alapján még nem faktorálta, a piaci befektetők viszont fogják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!