<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

November 28-án országos demonstrációt szervez a Másállapot a szülészeten civil mozgalom, hogy hallassák a hangjukat: nem minden szülészeten vannak rendben a dolgok, sőt, az utóbbi időben nem előre, hanem hátrafelé kezdtek el haladni a folyamatok.

„2021 első munkanapja. Nehezen fogant baba. Vérzés, mentő, kórház … Vizsgálat előtt a főorvos úr: a mentősök hülyék, miért ide hozták??? Ide akkor kell, ha vetél. És a férje is minek jött, behurcolják a Covidot! Élő magzat, fenyegető vetélés, egyféleképpen kezeljük, vagy megmarad, vagy nem. Megmaradt … Nem ott szültem” – olvasható a Másállapot a szülészeten civil mozgalom Facebook-oldalán, ahol az eseményt is meghirdették, s arra kérték a nőket, írjanak a tapasztalataikról. 

„Mindenki bemutatkozott. Mindenki kedves volt. Megkérdezték, szeretnék-e beavatkozást. Mellettem volt a férjem. Meghallgatták a kérdéseimet, válaszoltak. Minden nőnek ilyen szülést! Minden nőnek kell jól szülni! Minden nő egy teremtő, becsüld meg!”

Online is lehet csatlakozni a felhíváshoz. Fotó: DepositphotosOnline is lehet csatlakozni a felhíváshoz. Fotó: Depositphotos

„Oldjátok meg, hogy a császár után vagy az Anya, vagy az Apa az újszülöttel lehessen”

„Szülésznőként ne mondjanak olyat a pokoli fájdalomra, hogy ez még csak fájáska.”

„Ne aközül kelljen választani, hogy túlmedikalizálva/szeparálva, semmibe véve, vagy orvosi biztonság nélkül, akár szakmai kísérő nélkül szüljünk. Jelenleg ma Magyarországon nincs megnyugtató, biztonságos kórházi körülmény a szüléshez.”

A koronavírus és az új egészségügyi jogviszonytörvény hozta változások sosem látott bizonytalanságot teremtettek a szülészeti ellátásban, ami jelentősen szűkítette a nők mozgásterét, ezért országos demonstrációt hirdetett november 28-ára az Országház elé a Másállapotot a szülészetben civil szerveződés. A csoport tagjai egyébként évek óta dolgoznak a magyarországi szülészeti ellátás problémáinak nyilvánosság elé tárásáért és azok megoldásáért.

Idén ősszel a Másállapot csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a járványügyi szabályok alapján a várandós nők sokáig nem tudták, szülhetnek-e kísérővel, de azzal is sokat foglalkoztak, hogy több kórházban a szülő nőtől és kísérőjétól is tesztet követeltek meg a természetes és császármetszéses szülések levezetéséhez.

A „NŐ a hangunk” országos megmozdulás célja felhívni a figyelmet arra, hogy miközben a szülés, születés minősége a rövid és hosszú távú egészség megőrzésében, az élet minőségében alapvető szerepet játszik, a magyarországi szülészeti ellátórendszer jelenlegi formájában csak keveseknek jó, nem szolgálja sem a nők, sem családok, sem a szülés körüli szakemberek érdekeit, sőt sokszor kifejezetten ártalmas, elsősorban a nőkre és gyermekeikre, ezáltal az egész társadalomra. A szülészeti ellátás drasztikus átalakításába nem vonták be a nőket, mint legfőbb érintetteket, és a változtatást nem előzte meg az ellátás egységesítése, ezáltal a nők, családok és egészségügyi dolgozók kiszolgáltatottsága egyre nő, miközben a lehetőségeik csökkennek.

– írják felhívásukban.

A tüntetés szervezői hangsúlyozzák, hogy a rendszerhibák, a szülészeti erőszak, a jogsértések és a káros gyakorlatok növekvő terhét a nők és a családok egyedül viselik, miközben a megfelelő szülészeti ellátás biztosítása állami feladat lenne.

A szervezők azt tervezik, hogy a budapesti központi rendezvény résztvevői üzenetekkel teleírt kövekkel megrakott szülőágyat tolnak a Parlament elé. A kövek azokat az ellátás okozta terheket szimbolizálják majd, amelyeket a nők a szüléseik óta cipelnek a családjaikkal együtt.

A demonstráció kezdeményezői a köztéri tiltakozás mellett előzetes online kampányt is indítottak.

  • egy online térkép segítségével az érintett anyák anonim módon jelenthetik be, hogy hol érte őket jogsérelem
  • írhatnak üzenetet, készíthetnek képeket és feltölthetnek rövid videóüzeneteket is, amelyeket vagy a Másállapotot a szülészetben oldalnak küldhetnek el, vagy a saját személyes közösségi oldalaikon oszthatnak meg, megjelölve a bejegyzésekben a Másállapotot oldalát
  • az esemény hashtagjeit egy papírra írva, a saját üzeneteikkel kiegészítve küldhetnek be fényképet, valamint közösségi oldalaikon profilképkeretet is beállíthatnak

Kampányuk csatlakozik A nők elleni erőszak felszámolásának tegnapi világnapjához és a december 10-i Emberi jogok világnapjához.

A demonstráció célja, hogy láthatóvá tegyék, mit élnek át a nők és a kisbabák a nőgyógyászati, szülészeti, meddőségi, gyermekágyas ellátásban vagy épp egy veszteség, vetélés során!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.