<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy nappal az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatályba lépése előtt a kormány rendelettervezetben hajlandó átmenetileg feladni álláspontját, s a választások utáni időkre tolja az igazi megoldásokat.

A friss rendelettervezetben a három legkritikusabb pontnál engedni látszik a kabinet – írja a Népszava. Az egyik a másodállásokra vonatkozó megkötés, amivel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara (MOK) felmérése szerint 5000 orvos jelezte, hogy nem írja alá a számára elfogadhatatlan, új jogállásról szóló munkaszerződést.

Kis időre az orvosok is lélegzethez jutnak. Fotó: depositphotosKis időre az orvosok is lélegzethez jutnak. Fotó: depositphotos

A másodállások engedélyeztetésére vonatkozó passzus határidejét eltolták 2023 januárjára, azaz a választáson túlra.

Szintén elfogadhatatlannak tartották az orvosok a kirendelésükre vonatkozó, katonai jellegű átvezénylést. Kincses Gyula, a MOK elnöke úgy is reagált erre, hogy „Katonák nem leszünk!”.

Most a kormány a kirendelés idejét a korábbi két év helyett évi 100 napban maximálná, és bevezetne egy 50 százalékos bérpótlékot is a kirendelés idejére. (A kamara eredeti követelésében is 100 napos határidő szerepel, de azzal a megkötéssel, hogy ez kizárólag vészhelyzetben fogadható el.)

A rendeletterv szerint nem lehet kirendelni majd a várandós és a három évesnél fiatalabb kisgyermeket nevelő nőket, a nagycsaládosokat, a gyermeküket egyedül nevelőket vagy hozzátartozójukról gondoskodókat, illetve az egészségkárosodott dolgozókat, valamint a közvetlenül szakvizsga előtt állókat.

Óriási felháborodást váltott ki az is, hogy a törvény megszüntette volna már januártól az egészségügyben a közreműködői szerződéseket, amelyekkel főállású egészségügyi dolgozók vállalkozóként mellékállást is vállalhatnak közfinanszírozott intézményben.

Ennek a határidejét is eltolnák két évvel, azaz 2022 végéig nem kellene az új jogállási törvényhez igazítaniuk a státuszukat az aneszteziológusoknak, radiológusoknak, műtéti teamek és egyéb egészségügyi vállalkozói formában működő más szakembereknek.

Az orvosok béremelése mindezek fényében úgy kezdődhet el januártól, hogy az ezen felüli vitás pontokkal a választásokig már nem kíván konfliktusokat gerjeszteni a kormányzat – összegez a Népszava. Ez egyben azt is jelenti, hogy a következő másfél évben nem nyúlnak hozzá az állami és magánellátás szétválasztásához, s kérdéses, hogy egyáltalán próbálkoznak-e valamilyen reformlépéssel.

A lap birtokába került végrehajtási utasítás létrehozza az Országos Kórházi Főigazgatóságot. Ennek vezetője lesz a munkáltatója az állami egészségügy alkalmazottainak, kivéve a kórházi intézményvezetőket, akiké az egészségügyért felelős miniszter. A kórházak mostani főigazgatói székében ülőket intézményvezetőnek nevezik át, akinek a helyettese az orvosigazgató lesz. Úgy tudjuk, kedd délután háromra hívták a Belügyminisztériumba a politikai pártok képviselőit a tervezetről egyeztetni, miközben ugyanerre a találkozóra a szakmai szervezetek – köztük az orvosi kamara – nem kapott meghívást.

A törvény szerint a végrehajtási szabályzat 17 kormányrendeletének november 18-ig kell megjelennie.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.