Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Egy nappal az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatályba lépése előtt a kormány rendelettervezetben hajlandó átmenetileg feladni álláspontját, s a választások utáni időkre tolja az igazi megoldásokat.

A friss rendelettervezetben a három legkritikusabb pontnál engedni látszik a kabinet – írja a Népszava. Az egyik a másodállásokra vonatkozó megkötés, amivel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara (MOK) felmérése szerint 5000 orvos jelezte, hogy nem írja alá a számára elfogadhatatlan, új jogállásról szóló munkaszerződést.

Kis időre az orvosok is lélegzethez jutnak. Fotó: depositphotosKis időre az orvosok is lélegzethez jutnak. Fotó: depositphotos

A másodállások engedélyeztetésére vonatkozó passzus határidejét eltolták 2023 januárjára, azaz a választáson túlra.

Szintén elfogadhatatlannak tartották az orvosok a kirendelésükre vonatkozó, katonai jellegű átvezénylést. Kincses Gyula, a MOK elnöke úgy is reagált erre, hogy „Katonák nem leszünk!”.

Most a kormány a kirendelés idejét a korábbi két év helyett évi 100 napban maximálná, és bevezetne egy 50 százalékos bérpótlékot is a kirendelés idejére. (A kamara eredeti követelésében is 100 napos határidő szerepel, de azzal a megkötéssel, hogy ez kizárólag vészhelyzetben fogadható el.)

A rendeletterv szerint nem lehet kirendelni majd a várandós és a három évesnél fiatalabb kisgyermeket nevelő nőket, a nagycsaládosokat, a gyermeküket egyedül nevelőket vagy hozzátartozójukról gondoskodókat, illetve az egészségkárosodott dolgozókat, valamint a közvetlenül szakvizsga előtt állókat.

Óriási felháborodást váltott ki az is, hogy a törvény megszüntette volna már januártól az egészségügyben a közreműködői szerződéseket, amelyekkel főállású egészségügyi dolgozók vállalkozóként mellékállást is vállalhatnak közfinanszírozott intézményben.

Ennek a határidejét is eltolnák két évvel, azaz 2022 végéig nem kellene az új jogállási törvényhez igazítaniuk a státuszukat az aneszteziológusoknak, radiológusoknak, műtéti teamek és egyéb egészségügyi vállalkozói formában működő más szakembereknek.

Az orvosok béremelése mindezek fényében úgy kezdődhet el januártól, hogy az ezen felüli vitás pontokkal a választásokig már nem kíván konfliktusokat gerjeszteni a kormányzat – összegez a Népszava. Ez egyben azt is jelenti, hogy a következő másfél évben nem nyúlnak hozzá az állami és magánellátás szétválasztásához, s kérdéses, hogy egyáltalán próbálkoznak-e valamilyen reformlépéssel.

A lap birtokába került végrehajtási utasítás létrehozza az Országos Kórházi Főigazgatóságot. Ennek vezetője lesz a munkáltatója az állami egészségügy alkalmazottainak, kivéve a kórházi intézményvezetőket, akiké az egészségügyért felelős miniszter. A kórházak mostani főigazgatói székében ülőket intézményvezetőnek nevezik át, akinek a helyettese az orvosigazgató lesz. Úgy tudjuk, kedd délután háromra hívták a Belügyminisztériumba a politikai pártok képviselőit a tervezetről egyeztetni, miközben ugyanerre a találkozóra a szakmai szervezetek – köztük az orvosi kamara – nem kapott meghívást.

A törvény szerint a végrehajtási szabályzat 17 kormányrendeletének november 18-ig kell megjelennie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.