3p

Iráni gyártású kamikaze-drónokat semmisített meg az ukrán légvédelem, viszont Romániában riadót kellett hirdetni egy dunamenti orosz támadás miatt. Putyin újra hadrendbe állítaná a Wagner-katonákat. Már 584 napja tart a háború - összefoglaló.

  • A nyugat-ukrajnai Vinnyica régió hatóságai szombaton kora reggel evakuálást rendeltek el egy "infrastrukturális létesítmény elleni orosz támadás" miatt - jelentette a Reuters. Hogy pontosan milyen célpontra, milyen eszközzel mértek csapást, azt nem közölték. "Jelenleg nincs szükség általános evakuálásra", eltekintve a találat helyszíne körüli közvetlen környéktől - mondta Vaszil Policsuk, Kalinyivka város közigazgatási vezetője a város honlapja szerint. Szerhij Borzov regionális kormányzó arról számolt be, hogy a találat egy meg nem nevezett infrastrukturális létesítményt ért - ezzel a kifejezéssel az ukrán tisztviselők jellemzően az energiatermelésben vagy más iparágakban érintett létesítményeket illetik. Korábbi jelentések szerint a térségben drónokat észleltek.
  • Az ukrán légierő az éjszaka folyamán iráni gyártású kamikaze-drónokat lőtt le - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara. Az ukrán erők 30 Sahed-drónt semmisítettek meg Odessza, Mikolajiv és Vinnyica területén belül. 
  • Az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség levette a háborút támogató szervezetek feketelistájáról az OTP-t, cserébe azt várják, Magyarország ne blokkoljon tovább egy félmilliárd eurós kifizetést. Öt görög hajózási vállalattal is így jártak el.

  • A NATO-tag Románia szombaton légterének lehetséges megsértéséről számolt be: a szomszédos Ukrajna infrastruktúrája ellen Oroszország által az éjszaka folyamán végrehajtott támadások során léphettek be orosz drónok a román légtérbe - jelentette  az AFP. A védelmi minisztérium közölte, hogy eddig úgy tűnik, hogy egyetlen tárgy sem hullott román területre, de a keresés szombaton folytatódik. Éjfél körül Galati és Tulcea lakosai - ezek a települések a Duna túlpartján lévő, dél-ukrajnai Reni kikötővel szemben fekszenek - riasztást kaptak, amelyben arra figyelmeztették őket, hogy keressenek menedéket. A riasztást körülbelül két órával később vonták vissza.
  • Vlagyimir Putyin a Kremlben fogadta Andrej Trosevet, a Wagner-zsoldoscsoport egyik korábbi magasrangú parancsnokát, az azóta meggyilkolt zsoldosvezér, Prigozsin segítőjét. Az orosz elnök Trosevet azzal bízta meg, hogy felügyelje az önkéntes harcos egységeket Ukrajnában - a Kreml azt is jelezte, Trosev a védelmi minisztériumnak dolgozik, és koordinálja a Wagner-harcosok reintegrációját az orosz fegyveres erőkkel. A brit védelmi minisztérium friss hírszerzési jelentése szerint viszont a Wagner sok veteránja valószínűleg "árulónak" tartja Trosevet.
  • Egy évvel ezelőtt annektált négy ukrajnai területet Oroszország - az évforduló alkalmából Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy a közelmúltban tartott helyhatósági választások megerősítették, hogy a térség lakói Oroszországhoz szeretnének tartozni, miután oroszpárti tisztségviselőket választottak meg ezeken a szavazók. A Nyugat nem ismeri el a választások eredményét, mondván: tömegesen kényszerítették a választáson résztvevőket a szavazás kimenetelének befolyásolása érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!